Ваньо Шарков Снимка: СДС
fallback

СДС  пита премиера Бойко Борисов за бонусите, раздавани в министерствата през 2011 г., съобщи синият депутат Ваньо Шарков.

От партията са задали парламентарни въпроси към всички министерства за раздаваните през миналата година възнаграждения извън трудовите.

Коректен отговор са дали единствено от Министерството на външните работи. Там сумата е 516 хиляди лева.

Министерствата на здравеопазването, правосъдието и на образованието посочиха само общите суми, но разпределението по длъжности е някаква свещена лична тайна за всички министри, обясни Шарков.

Oще по темата

Според данните в здравното министерство и НЗОК общо раздадените бонуси са 10 млн. лева. В правосъдното министерство добавките са били общо 394 хиляди лева, а в просветното - 43 хиляди лева.

От Министерството на отбраната са отговорили, че във ведомството не са раздавани бонуси.

МВР и министерството на земеделието и храните дори не си направиха труда да отговорят, посочи Шарков.

От справката, предоставена на медиите от СДС, става ясно, че министерствата на околната среда, на културата, на транспорта, на икономиката, на труда и социалната политика, на регионалното развитие и на физическото възпитание и спорта са отказали да отговорят с аргумента, че "това са лични данни".

От СДС питат Борисов защо получените възнаграждения в министерствата са тайна, защо се раздават бонуси всеки месец и на тримесечие и дали раздаването на възнаграждения извън трудовите е антикризисна мярка.

"Липсата на отговори означава, че откритото и прозрачно управление на ГЕРБ е като социално отговорното на тройната коалиция. В парламента има безделници, които мълчат и  не участват в дебати, а в министерствата е пълно с безброй тайни празници в чест на неефективната администрация", коментира още Ваньо Шарков.

Първо в скандала с бонусите се спомена финансовото министерство, след като стана ясно, че Симеон Дянков е раздал 233 725 лева бонуси на чиновници от ведомството. Министърът обаче беше категоричен, че не са раздавани коледни бонуси и 13-и заплати, а  обясни, че през миналата година са раздавани премии, но те са били само за екипи, които са свършили добре работата си.
 

1 173 203 лева пък е раздал фонд “Земеделие” под формата на бонуси и допълнително материално стимулиране през 2011 г. Шефът на фонда Румен Порожанов коментира, че е нормално да има бонуси, когато има добре свършена работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Пенка-пенсионерка

преди 12 години

Макар , че съм пенсионер съм икономист и се интересувам данъчните провериха ли доходите и декларациите на госпожите и господата били управляващи какво са декларирали пред НАП ,тъй като амнезията на антуража на Сергей и Гоце е "голяма " и забравят да декларират много често част от доходите си в това число бонусите който така старателно укриват от общественоста

42

жасмин

преди 12 години

в системата на правосъдието се раздавали държавни пари извън заплатата по най- различни поводи и начини не само в края на годината а поне 4-5 пъти годишно така че здравната каса ряпа да яде пред тях!

41

az

преди 12 години

a най-смешно ми екато говорят за милиона който ще "дадат" за щетите от наводнението...1во ще го дадат на някоя тяхна фирма/човек, за да ги разпределя, а той ще изчезне 95% от тях и 2ро това е смешен опит да се скрие ИСТИНСКИЯ виновник който е МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ и който от почти 3 години е ГЕРБАВ. Глупостите си ги говорете на калинчо и викторчо, че само те ви вярват.п.с. до виктор, *** това да не ти е футболен мач, че да говориш кой-кого е победил .?!?

fallback