Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов излъга, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана, скочиха от опозицията в парламента.

По време на парламентарния контрол представители на БСП и "Атака" поискаха да научат от министъра на отбраната Аню Ангелов дали хеликоптерите „Кугър”, които бяха изпратени в понеделник в бедстващите райони на България, могат да летят в сложни метеорологична условия и при зимна обстановка.

Причина за питането им стана изказване на Бойко Борисов, че хеликоптерите “Кугър” нямали право да прелитат планини при ниска видимост и че са се включили в спасителната акция само на негов риск.

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се в деня на бедствието Борисов.

Военният министър обясни в парламента, че договорът за купуването им е сключен през януари 2005 година. Ангелов допълни, че няма пречка да се осъществяват подобни полети, защото "Кугър"-ите летят от плюс 50 до минус 30 градуса.

„Добре е, че споменахте, че договорът за тях е сключен през януари 2005 година, тоест преди идването на предишното правителство на власт”, направи уточнението депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

„Не искам да кажа, че министър-председателят е излъгал пред медиите и цялото общество. Той се е изказал доста неуместно, за нещо което не познава. Опитал се е да влезе в дребни политически заяждания със своите предшественици. Това е неуместно изказване”, каза Ангел Найденов.

Още по темата

Колегата му от „Атака” Венцислав Лаков беше още по-директен. „От отговора ви стана, ясно че министър-председателят е излъгал, като каза, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана. Дайте да се качим с вас и премиера заедно в тях и да видим могат ли да прехвърчат Балкана”, подкани Аню Ангелов депутатът на „Атака”.

Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили.

„Хубаво е да се познават обективните страни на всеки един от проектите – за да не се потвърждава мнението, че всяка една сделка е далавера”, допълни Ангел Найденов.

Военният министър обеща на Венцислав Лаков да го повози на въздушните возила. И използва повода да благодари на пилотите на хеликоптерите за участието им в спасителната операция.

„Летците от 24-а вертолетна бригада, които едва изчакаха да се дигне мъглата, за да вдигнат хеликоптерите и да спасят три човешки живота. Благодарности на всички летци”, завърши министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase