Снимка: БТА

Спорните промени в Закона за горите разбуниха духовете в парламента. Опозицията попита защо при гледането на такъв важен закон, който променя десетки съществуващи досега правила, от залата отсъства земеделският министър Мирослав Найденов.

"Мога да ви кажа защо. Защото в залата има 3 камери, а там, където в момента се намира той, има поне 30 камери", обясни на колегите си в залата Юнал Тасим от ДПС.

Тасим имаше предвид масовото присъствие на властта в наводнените села край Хасково и Свиленград.

"Той се ръководи от броя на камерите. Въпреки че този закон е много важен и него го няма", заключи депутатът от ДПС.

По най-обсъжданата тема – ски пистите, имаше най-много дебати в НС.

Още по темата

"С този закон вие давате недопустима държавна помощ на определени лица. И ще видите, че Брюксел ще ви го каже. Витоша трябва да се ползва, но не безвъзмездно. Тук става въпрос за много пари. Спорът е тук дали да се ползва държавен ресурс. Ресурсът е ресурс на всички, а с този закон искаме само някои да го ползват", заключи представителят на ДПС.

В аргументите му го подкрепиха и депутатите от "Атака". Според Огнян Стоичков законът ще позволи там, където няма ски писти, да има право на строеж.

"Безспорно ще има строителство. Там, където съществуват ски писти, те ще бъдат дадени на собствениците на влекове и лифтове. И тук идваме до интересния въпрос – това право възмездно и срочно ли ще е? Нищо не е записано за правото на срок и дали то ще бъде заплатено", попита Стоичков.

Според депутата на "Атака" текстовете са изработени така, че позволяват със строежа на писти да има и съпътстващи съоръжения.

"За религиозни и спортни нужди", започна да изброява Стоичков и попита дали и той не би могъл да замаскира едно заведение за хранене като център за обществен диалог например.

"Защо ски пистите не се изградят по Закона за физическото възпитание и спорта", попита депутатът.

От ГЕРБ упрекнаха опозицията, че темата за ски пистите се използва злонамерено.

"Къде пише, че безвъзмездно са дава това право? Каква помощ, след като слагаме ограничения?", категоричен бе бившият градоначалник на Банско, а сега депутат Любен Татарски.

Юнал Тасим обаче набеляза още ключови промени в закона. Една от тях дава правото на земеделския министър да определя със заповед началото на ловния сезон. И тук депутатът от ДПС разчете определена логика в действията на управляващите.

"Преди изборите министърът обеща да удължи ловния сезон. Министърът е ловец и разбира от лов, ами ако оставим в ръцете на човек, който не разбира, да определя началото на лова?", попита депутатите от мнозинството Тасим.

От ДПС атакуваха и забраната при лов на диви прасета да се използват сачми диаметър над 6 мм.

"С тази поправка разходите на ловците ще скочат, защото за тези ловни патрони те ще плащат по 7 лв", коментира Юнал Тасим.

Той критикува и забраната ловните дружинки да не употребяват алкохол по време на лов.

"Искате да кажете, че в гората ходят пияници, нещо, което не е вярно. Или възнамерявате хора с буркани да ходят в гората и с дрегери да ловят ловците?", попита риторично той.

Тасим атакува и решението на управляващите да намалят с две години изискуемия трудов стаж за горските инспектори от три на една година.

"Назначихте тези момчета скоро, те нямат необходимия стаж, но пък свършиха прекрасна работа по изборите. И сега трябва да ги наградите", аргументира се той.

Обсъждането на първо четене на закона в залата продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase