Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Булфото
fallback

Сагата с взимането на окончателно решение за строителството на АЕЦ "Белене" продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март.

Към момента обаче на държавно ниво няма явни индикации към какво решение се върви.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“ освен централа. В същото време той отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ "Белене", защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи дали строителството на АЕЦ "Белене" и на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждат като алтернативи или може да се осъществят и двата проекта.

Така на дневен ред излизат три алтернативни пътя, по които да се развива ядрената енергетика в България. Всички те имат своите плюсове и минуси, но със сигурност решение трябва да има.

Кой от трите варианта – Козлодуй, Белене или строеж и на двете площадки, е най-подходящ, може да научите от анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Българка

преди 12 години

Първо Белене!Стига демагогия и циркове!

94

П.Петров

преди 12 години

И двете ! Едната руска, а другата френска. Само така може да се разчита на инвестиции в производства. Като им се осигури евтина енергия.

93

SAVCHO1950gdg

преди 12 години

АКО ИСКАМЕ ДА СМЕ СИЛНИ, НЕЗАВИСИМИ И БОГАТИ, ТРЯБВА ДА РЕАЛИЗИРАМЕ И ТРИТЕ !!! ПОЗНАЙТЕ ТРЕТИЯ !?!

fallback