Снимка: архив Булфото
fallback

Казусът с помилванията на бившия вицепрезидент Ангел Марин се преекспонира, категоричен бе държавният глава Росен Плевнелиев.

Скандалът избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ. Поне тя не го открила досега из документацията на "Дондуков" 2. 

Oще по темата

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".

Президентът Плевнелиев уточни днес, че юристите са разделени на два лагера по въпроса с указа. Той обаче изясни, че преобладаващата част смятат, че преиздаване не е било необходимо.

Държавният глава заяви още, че от президентството ще изчакат решението на Върховния административен съд по въпроса.

ВАС е сезиран от адвоката на Константин Циганов (сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало "Уралмаш") – Пламен Макавеев. Ангел Марин е отнел българското гражданство на Циганов през 2010 година.

Макавеев твърди пред в. "Монитор", че води делото с мотива, че Марин не е имал правото да взима подобни решения без издаден указ от президента.

Росен Плевнелиев каза още, че според юристите всички решения на Марин са обосновани.

Той обясни, че те не са инициирани еднолично от предишния вицепрезидент, а по-скоро са дело на Министерството на правосъдието.

Президентът категорично отхвърли възможността решенията на Ангел Марин да бъдат преразгледани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

teo

преди 12 години

Росене, не се хващай на мафиотските продажни приказки на Гоце и Марин и не им ставай защитник, когато те не зачитат КОНСТИТУЦИЯТА!!! Тези червени мафиоти са готови да задраскат конституцията, само и само ДА СЕ СПАСЯТ ОТ ТОВА ДЪРЖАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Държавния глава - ПРЕЗИДЕНТА И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА трябва да спазват, а не да пренебрегват КОНСТИТУЦИЯТА!!! ИНАЧЕ, МАЙКО БЪЛГАРИО СПАСЯВАЙ СЕ ОТ ТАКИВА ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

87

Анонимен

преди 12 години

Гей гарвану око не вади :)))

86

Анонимен

преди 12 години

Ей, най-смисленото и логично изказване от излизането му на политическата сцена и точно за него ще го разсипете (то досега нямаше и за какво защото нищо не казваше). Макар че може би просто се е усетил или подшушнали какъв автоголов пас са му подали

fallback