Антон Кутев Снимка: архив, БТА

БСП вече събира подписи за създаване на анкетна парламентарна комисия, която да изясни нашумелите напоследък случаи на полицейско насилие.

Според левицата, докато тече установяването на истината, Цветан Цветанов трябва временно да напусне поста си на вътрешен министър.

Става въпрос за политическо, а не за полицейско  насилие, смятат червените.

„Бойко Борисов заявил, че иска не една, а три комисии – могат да бъдат и 15, но ние настояваме за една, която да свърши работа“, посочи депутатът Антон Кутев.

„Трябва да я има тази комисия, защото остават безброй неотговорени въпроси. Така и не разбрах този човек в Перник – свидетеля, убили ли са го или се е самоубил. Така и не разбрах защо трябва първо да арестуваш някого и след това да направиш обиск и да установиш, че няма нищо там. Трябва на всички тези въпроси да бъде отговорено от една анкетна комисия“, обясни Кутев.

„Цветан Цветанов не може да остане начело на МВР, докато това тече. Виждате безобразните твърдения на полицаите, които казват, че понеже нямало на въоръжение антишокови палки, затова не са използвали такива. Имам конкретен въпрос към Цветан Цветанов – ПВЦ тръби имат ли на въоръжение в МВР?, запита Антон Кутев.

Още по темата
Левицата не се е отказала и от намерението си за вот на недоверие в сектор "Сигурност". Само оставката на Цветанов може да го предотврати, отсече Кутев.

Той припомни, че днес се навършват шест месеца от последния вот на недоверие към правителството, което означава, че могат да започнат нови сондажи.

Той обаче подчерта, че първо трябва да се проведат разговори с останалите политически сили, за да се чуят техните условия, и след това да се премине към събиране на подписи за нов вот на недоверие.

Очакванията са за подкрепа от всички политически партии извън ГЕРБ и независимите депутатите, които получават субсидията си от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase