Снимка: Reuters
fallback

България помага за постигането на целите на НАТО, като участва с осигуряването на тежкотоварна авиация и наземно разузнаване. Това е ценен принос, заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след срещата си в централата на Алианса с президента Росен Плевнелиев, предаде БТА.

Расмусен изтъкна факта, ще посещението на Плевнелиев в централата на НАТО става толкова скоро след встъпването му в длъжност, което показва ясно отношение към организацията. 

България е важен член на НАТО, заяви Расмусен и подчерта, че страната ни има водеща роля за сигурността в Югоизточна Европа, осигурила е ценна помощ за мисиите в Афганистан, Косово, както и при защитата на хората в Либия. Имате принос в обсъждането как да направим нашата организация по-умна и ефективна, добави той.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев посочи, че се среща с Расмусен в първата работна седмица на новия президент на България, както и в рождения ден на генералния секретар на пакта. Той изтъкна, че е дал категорична заявка за активна позиция и ясна посока.

„България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани“, заяви президентът.

Доверието, доброто партньорство и добрата комуникация са в основата на общия ни успех, България иска да бъде добър партньор на регионално ниво, посочи Плевнелиев.

Той изтъкна значението на добрата комуникация на всички нива, която е в основата на успеха.

"Съзнаваме, че само заедно в този глобален свят можем да имаме активно регионално сътрудничество, заяви Плевнелиев. Това за нас е важно, тъй като регионът, в който живеем, в миналото бе символ на напрежение, добави той. Историческа задача на България е да превърнем този регион в място не на граници, а на мостове, на стабилност, мир и просперитет", заяви президентът.

В отговор на въпрос на журналисти след срещата Расмусен заяви, че е благодарил на президента Плевнелиев за приноса на България в мисията в Афганистан и не е поискал допълнително участие в дейността на ИСАФ, защото страната ни вече е направила достатъчно.

По-късно днес българският държавен глава се среща с председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Европейския съвет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Tina

преди 12 години

България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани, заяви президентът."???..."Расмусен изтъкна факта, ще посещението на Плевнелиев в централата на НАТО става толкова скоро след встъпването му в длъжност, което показва ясно отношение към организацията." Което показва на кого е слуга. След такива тежки думи дали е готов да поеме отговорността при един по-сериозен проблем?

36

Позор!

преди 12 години

Болгария "не потянула" содержание подводного флота. Списана последняя болгарская подводная лодка2 ноября 2011 Государственный флаг Болгарии был спущен во вторник с последней подводной лодки страны Слава, построенной еще в Советском Союзе. Таким образом, в Болгарии перестал существовать подводный флот.

35

Анонимен

преди 12 години

До 26 и 2722 може и малко да греши,но в основните цифри е абсолютно прав. А 26 ти къде и кога си служил за да имаш такова компетентно мнение за качеството на армията преди 89г.? Това което казвате важи твърдо за "сегашната" ни армия - ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ!

fallback