Снимка: БТА

До края на 2012 година ще имаме готови закони, които да регламентират дейността и приоритетите на службите за сигурност, заяви президентът Росен Плевнелиев след първата си официална среща с премиера Бойко Борисов.

По думите на държавния глава Съветът за сигурност към Министерския съвет започва ускорена работа, за да може да изготви основите на реформата в най-кратък срок.

"Ще има и кадрови промени в Националната разузнавателна служба. Ще назначим нов шеф и заместник директор", допълни Плевнелиев.

Той отказа да коментира подробно случката с полицейското насилие над семейство Начкови от село Мировяне, след като 20 барети нахлуха в дома им при акция срещу разпространение и продажба на акцизни стоки. Вчера от СДС призоваха Плевнелиев да вземе отношение по въпроса.

Още по темата

"Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка. Държавният глава отговоря за процеси и модели. Ще следя конкретни казуси в тяхното развитие", заяви Плевнелиев.

Според него изпълнителната власт вече е взела мерки и има наказани. Той изрази надежда, че МВР ще извлече поука от случката.

"Ще изчакам да видя промените в начина на работа на МВР. Ако видя подобрение, ще го кажа. Ако забележа, че МВР не се учи от грешките си – отново ще го кажа", допълни президентът.

Премиерът Бойко Борисов пък бе категоричен, че при следващ подобен случай ще има освободени висши кадри на МВР.

"А по време на СДС и Богомил Бонев какви акции имаше, СДС коментираха ли?", попита Борисов.

Президентът коментира и спекулациите около съпругата си: "Тя е модерна жена, отдадена майка на три деца и напълно ме подкрепя. Тя си има своя кариера и смята, че обществото трябва да се занимава с политиците и обществениците, а не с тоалетите на първата дама", заяви Росен Плевнелиев по повод на въпросите около отсъствието на съпругата му от всички официални събития.

"Никъде в протокола не се споменава първата дама", отсече държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase