Мартин Димитров Снимка: архив, БТА

Първият тест за президента Росен Плевнелиев е да каже истината и да изрази позицията си по отношение на полицейското насилие, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

Според него Плевнелиев има пряко отношение към националната сигурност и не може да не реагира на ширещия се полицейски произвол.

"Крайно време е той да даде своята оценка за битите хора през уикенда в София без всякакво основание. Едно семейство беше бито заради пет кутии цигари без бандерол, къде е позицията на Плевнелиев по този въпрос - не ги забелязва или смята, че може избирателно да коментира това, което се случва в държавата", запита синият лидер.

"Предлагам на органите на МВР да ги разведа из софийските пазари, където имат шанс да хванат повече контрабандни цигари", посочи той. 

"Ако позволим този полицейски произвол, нещата започват да излизат извън контрол", отсече Димитров.

От неговата партия за пореден път поискаха оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Вижда се, че Цветанов толерира този полицейски произвол", коментира лидерът на СДС.

Мартин Димитров подхвана и темата за агентурното минало на свещеници.

"Българската църква трябва да намери начин да се изчисти от агенти и да изчисти своето име", смята той.

"Без силна църква не можем да имаме силна държава", посочи Димитров.

Още по темата

Прави неприятно впечатление, че само един от агентите митрополити поиска прошка от българското общество, допълни още лидерът на СДС, който очаквал повече духовници да поискат извинение от хората.

Сините отново поискаха и оставката на шефа на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Те смятат, че с внесените от МС промени в Закона за обществените поръчки изцяло се подменя редът за проучване на преписките по закона и на шефа на КЗК се дават изключителни права.

Според сините с измененията той ще получи пълната власт да разпределя преписките по обжалването, като може да ги възложи дори на един-единствен експерт.

"Досегашната практика беше тези преписки да се гледат от членове на КЗК. Така дори един-единствен експерт може да гледа преписка за стотици милиони или милиарди левове обществена поръчка", обясни Мартин Димитров.

Тази промяна е внесена в последния момент, допълни той. От СДС настояват тези текстове да отпаднат и питат кой е авторът на тези поправки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase