Снимка: sxc.hu
fallback

Освен пълната забрана за пушене в закрити обществени помещения, която се очаква да бъде въведена от средата на тази година, наскоро активно се заговори за възможността ветото да обхване и откритите пространства - предложение, което далеч надскача досегашните опити за ограничаване на тютюневия дим.

Пушачите няма да могат да палят цигара на определени открити места като автобусни спирки например, ако депутатите одобрят последните предложения за промени в Закона за здравето.

Те са внесени със законопроект на Министерството на здравеопазването (МЗ) в парламента през миналата седмица. Чрез този проект и две неправителствени организации - "Да върнем пълната забрана за пушене" и "България без дим", внасят свои предложения за забрана за пушене на открито.

Предложенията

Докато министерството предлага забраната да обхване по-тесен кръг от откритите зони, където да няма цигарен дим, то гражданските сдружения са доста по-взискателни в исканията си.

От здравното министерство се разграничиха от предложенията на гражданските движения и уточниха за Investor.bg, че законопроектът, одобрен от Министерския съвет и внесен в парламента от тяхна страна, предвижда забрана за тютюнопушене само на територията на училищни дворове, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития.

Двете граждански организации разширяват тези искания за тютюнопушене на открито. В тяхното предложение за промяна в Закона за здравето се допълва, че забраната за пушене на открито трябва да важи и за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове.

Контролът

Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони.

Павел Антонов от "България без дим" каза, че предложението на сдружението е да се разшири кръгът от контролни органи, които ще имат права да санкционират при нарушения на закона. 

Гражданските организации предлагат контролът да се осъществява не само от РИОКОЗ по райони, тъй като държавните инспектори няма да могат да покрият всички места, на които евентуално ще бъде забранено пушенето.

Ето защо д-р Маша Гаврилова от сдружение "Да върнем пълната забрана за пушене" предлага контролни права да имат и трудовите инспекции към Министерството на труда и социалната политика, както и полицейските органи на принципа, на който и сега осъществяват контрол върху продажбата на тютюневи изделия на малолетни.

В допълнение към това представители на обществеността също биха могли да имат контролни функции, смята Гаврилова. Те ще бъдат предварително обучени и упълномощени от министъра на здравеопазването за тази дейност.

Практиката в Европа

Предложението за забрана за пушене на открито е съвсем ново за България. В някои европейски страни обаче вече са в сила подобни забрани. Според сайта на Европейската комисия има забрана за тютюнопушене на детски площадки в Чехия, Унгария, Полша, Латвия, Швеция и Испания.

Забрана за пушене в парковете съществува в Литва и Латвия. Във Финландия пък са забранили цигарения дим там, където има публика при открити събития. Чехия и Латвия са забранили пушенето на стадионите, а Унгария и Полша – на спирките на обществения транспорт.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

235

Анонимен

преди 11 години

В Испания няма такова нещо може би има забра за пушенето на детски площадки и заведения(закрити помещения) но никой не го спазва хората си пушат на площадките и не ги интересува тоя закон в открити заведения също е разрешено и хората тука знайте ли какво казват ние сме туристическа държава не можем да си позволим пълна забрана защото това означава да си загубим половината от туристите но ни нали сме много умни и имаме повече туристи от Испания що да не си го позволим........

234

Анонимен

преди 11 години

до 240А знаеш ли че даже и да си без осигуровки си влизаш в болницата и ти предоставят пълна помощ но помощ до пълното ти излекуване каквото и да е то заплащаш си само лекарствата които с рецептата са ти намалени на 50% и то ако доброволно напуснеш болницата преди твоето излекуване не като в България да си плащаш осигуровките и като влезеш в болница и пак да ти искат една камара пари за това и за онова ..и после управляващите да ни замазват учите колко много пари струвал един болен на България

233

Анонимен

преди 11 години

до 240 Абе приятел ти какви сметки си правиш ти изобщо нормален ли си ?В тая твоя долна сметка говориш за хора не за овце че да смяташ колко струвало един болен на държавата ами дай да го оставим да умре че държавата да си спести малко пари ами дай и да изчистим всички болни и стари хора а ?Че белким забогатея тая държава а ?Ти знаеш ли че си в голяма заблуда знаеш ли че в Испания не заплащаш и един цент когато си с осигуровки и си осигурен в пълния смисъл на думата !!

fallback