Цецка Цачева на представянето в Плевен. Снимка: БТА

Мисля, че господин Плевнелиев, придържайки се към конституционните правомощия на президентската институция, търси едно ново нейно развитие, заяви в Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева в коментар за встъпването в длъжност на новия президент.

По думите на Цачева става въпрос не за смяна на държавния глава, а за осигурена от законодателството приемственост във властите.

Според председателя на парламента личи стремежът на Росен Плевнелиев президентската институция да дава визия за развитието на България.

"За мен това е кауза и аз лично искам президентът да успее да я устои във времето на своя мандат", допълни Цачева.

"Не се съмнявам, познавайки г-н Плевнелиев, г-жа Попова, че с НС, което има най-пряката връзка по конституция с президентската институция, ще имат конструктивен диалог", визирайки новоизбрания вицепрезидент Маргарита Попова.

"Разбира се, не винаги ще бъдем съгласни. От сега съм наясно: сигурно ще има вето и от президента Плевнелиев на закони, излезли от НС, но това е основно негово правомощие, коментира председателят на парламента. Винаги съм проявявала разбиране към тези неща, никога не съм нервничела от това, че президентът налага вето", добави Цачева.

Парламентарната шефка участва в Плевен, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в среща с бизнеса за представяне на новата европейска инициатива и финансов инструмент JESSICA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase