Снимка: БТА
fallback

В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков пред журналисти по повод стачката в "Мини Марица – Изток".

Миньорите там стачкуват вече шести ден. Работниците настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, както и за подобряване условията на труд и обновяване на минното оборудване.

Министърът успокои, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението. "Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж", отбеляза министърът.

В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ Марица Изток 2 е блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ Марица Изток 2", коментира Трайков.

Под въпрос са поставени възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, отбелязваха в съобщение до медиите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Oще по темата

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ "Марица Изток" 2 за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, посочват още от централата.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, коментира случилото се министър Трайков.

Той добави, че вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

"В началото си мислех, че претенциите, колкото и да са необосновани, са за бонусите от 1000 лв., но впоследствие синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но имат общо с интересите на една личност - собственик на енергийни активи", каза Трайчо Трайков.

На въпрос дали визира Христо Ковачки, министърът съобщи, че имало искания за плащания от НЕК към топлофикации, чийто собственик е Ковачки - например, Бобов дол.

"После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни  интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините", заяви енергийният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

койчо

преди 12 години

трайчо не лъжи хората, ходи си

178

....

преди 12 години

пък и с тези 20 вагона ще я обръснете мините карат по около 600 вагона за денонощие

177

Анонимен

преди 12 години

трайчо не лъжи хората теца не може да върви с пернишки въглища къв шантаж май пак си нарушил закона не знам да е подписвано нещо да се карат тези въглища там и никой не ги е блокирал няма кой да ги вземе ида им осигури жп. коридор щото хората стачкуват не са длъжни да приемат пернишки въглища а само маришки тъй че си ги връщайте в перник

fallback