12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото
fallback

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Oще по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

ЦАРЧЕТО

преди 12 години

1.В САЩ се добива газ на големи разстояния от градовете. 2.Да се подпише договор за проучване на газа и толкова.Получават си парите и чао.3.А добиването да го правим ние и той да е наш.А не да ни го продават нашия газ.

140

RedmoonZ

преди 12 години

Бойко очудващо бързо се вслуша в народния глас, въпреки поетите ангажименти (взетите пари). Това не само намирисва ами направо смърди. А Шеврон пак щял да си работи, ама по стандартния начин...От това нещо аз разбирам, че янките ще си фракингват колкото си искат, а за пред хората ще е уж друго. От кого очакваме да контролира какво точно прави Шеврон? От българската полиция? Айде моля ви се...Та простете ми че не съм въодушевен от тази страхотна новина!

139

човек

преди 12 години

иззе хидравличния чук , нали тези *** гербави ги допуснаха да рушат природата ни ?

fallback