Снимка: архив, БТА

„Каса не е напускала сградата на парламента”. Така председателят на НС Цецка Цачева коментира пред bTV оплакването на Волен Сидеров, че бившият депутат на „Атака” Петър Хлебаров е отмъкнал партийния сейф.

„Представяте ли си как от НС се излиза през охраняваните изходи с каса в ръце?”, попита с усмивка тя и обясни, че като материален субект касата е собственост на НС и вероятно става въпрос за липсата на нейното съдържание.

„Нямам задължение да посещавам и да проверявам дали в групата на „Атака” има такава каса. От главния секретар обаче съм информирана, че касата се намира в сградата на парламента”, допълни Цачева.

Тя оспори тезата, че всякакви хора имат достъп до сградата на НС, която се появи, след като стана ясно, че задържаният за готвено убийство на прокурор Любо Къдравия е виждан в кулоарите.

„Не го познавам и не съм контактувала с него. Твърде обобщаваща обаче е тезата, че може да се влиза свободно в сградата на парламента”, заяви председателят.

Още по темата

Тя припомни, че заради присъствието на Петър Стоянов - Сумиста в сградата бе създаден нарочен регистър в интернет страницата на НС, където се вписват сътрудниците на депутатите.

Цецка Цачева засегна и темата за дисциплината на депутатите и обясни защо от ГЕРБ са гласували против парите от глоби да отиват със Фонда за лечение на деца: „Защото има законови пречки, според които суми, останали като реализирани икономии или санкции, трябва да се върнат в бюджета на държавата. Има правителство, което да прецени кои са най-належащите сектори”.

Председателят на парламента заяви, че сред належащите за приемане закони е този за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин. По думите й до края на месеца законопроектът трябва да бъде внесен, а реалистично да заработи като закон през март.

„Гражданска конфискация ще има. Обществото има потребност от този закон като философия, като отзвук на чувството за справедливост”, обясни тя.

Цачева коментира и миналогодишните избори, проведени по схемата „две в едно”. Въпреки че те се оказаха по-скъпи от предвиденото, според нея те все пак са били по-евтини от варианта на последователен вот в различни дни.

Проблем са се оказали грешните предварителни разчети. По предварителните сметки на Симеон Дянков разходите за изборите „2 в 1“ трябваше да са  в размер на 26 млн. лв., но провеждането на вота излезе в крайна сметка с 13 млн. лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase