Снимка: архив Булфото

Депутатите на Волен Сидеров се оплакаха пред журналисти, че касата, в която се съхранявали разходите за представителни нужди на депутатите от "Атака", е изчезнала.

Липсата хората на Сидеров открили на 21 декември миналата година, но едва сега информираха медиите за нея.

По изчисления на депутата Десислав Митов в касата имало около 40 хиляди лева, осигурени от бюджета на парламента за представителните разходи в групата на националистите.

За касата в групата на "Атака" отговарял Петър Хлебаров, който в края на миналата година напусна парламентарната група на Волен Сидеров.

По думите на Сидеров именно Хлебаров е осъществил кражбата, за случая е уведомена и шефката на парламента Цецка Цачева.

Още по темата

Самият Хлебаров този следобед не отговаряше на мобилния си телефон. По-рано в кулоарите на парламента обаче потвърдил пред телевизия "Алфа", която е партийният канал на "Атака", че е взел касата.

Но сумата в нея не била 40 хиляди лева, а едва 4 хиляди лева, а и взел касата, за да не може бившите му съпартийци да го набедят в липси и обяснил, че ще я върне срещу приемно-предавателен протокол.

Освен пари Петър Хлебаров обяснил, че в червената каса има фактури за подаръци и сметки от ресторант.

Волен Сидеров каза още, че "Атака" е предприела действия, за да си върне изгубената част от партийната субсидия.

"Имахме среща с председателя на НАП Красимир Стефанов и го сезирахме да бъдат проверени доходите на седем депутати и как те разходват държавни средства", допълни той.

Той възнамерява да инициира подписка до Конституционния съд заради текста от Закона за политическите партии, който дава възможност напусналите определена парламентарна група депутати да декларират принадлежност към друга партия и съответно партийната субсидия да се пренасочи към нея.

От партията поискали и проверка от Сметната палата на разходването на субсидиите, които вече не отиват към партията. Те са сезирали и комисията за борба с корупцията, тъй като според "Атака" има купуване на депутати, което на практика е търговия с влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase