Снимка: БТА
fallback
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отхвърли твърденията, че независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, получават „втора заплата“ от управляващата партия. 
 
Той обясни пред Нова телевизия, че сумата, която те получават, е за парламентарна дейност, например за „експертизи във връзка със законодателството“. 
 
„Независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, те също трябва да изпълняват своята парламентарна дейност. В тази връзка, когато постъпят предложения за проведени мероприятия, експертизи, на тях им се превеждат на база на разходни документи, които минават на отчет пред Сметната палата. 
Няма нищо, което е свързано с даването на пари като втора заплата. Това е невъзможно“, обясни Цветанов.
 
Проблемът със субсидията на независимите беше повдигнат остро от „Атака“, чиито пари бяха орязани заради напускането на 11 депутати. Вчера пък ДСБ декларираха, че ще дадат казуса в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. 
 
"В момента Сидеров отправя една изключително голяма агресия към ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов и мен като зам.-председател на партията. Не ние обаче сме виновни за състоянието на "Атака", а действията на Сидеров и неговите приближени", коментира днес Цветан Цветанов.
 
Относно субсидията на независимите вътрешният министър посочи още, че преди не е било ясно финансирането на политиците в България.
 
"Затова взехме политическо решение ГЕРБ да финансира кампанията си само и единствено от държавната субсидия", поясни още вицепремиерът.
 
По думите му темата за предсрочни избори никога не е била обсъждана в ГЕРБ. 
 
Според МВР шефа това говорене в момента е угодно само на политическите им опоненти. 
 
"В момента нашите политически опоненти имат вътрешнополитически проблеми и за тях е угодно да излизат и да говорят по този начин", допълни вътрешният министър. 
 
Той визира Сергей Станишев и БСП и това, че скоро в партията ще се върне Георги Първанов, който до преди това е бил неин лидер.
 
Във връзка с кризисната ситуация със снегопочистването през уикенда Цветанов обяви, че служители на МВР и агенция “Пътна инфраструктура” ще правят внезапни проверки на почистващите пътни фирми.

Oще по темата

"Причината е, че фирмите декларират, че имат необходимата техника, но когато се получи тежка ситуация се оказва, че тези машини или не са в състояние да бъдат експлоатирани, или са дадени за използване на друго място", обясни вицепремиерът. 

"Установи се, че има виновни лица за създаването и задълбочаването на проблема с тежката зимна обстановка по магистралите "Хемус" и "Струма". АМ "Хемус" се оказа най-невралгичната точка. Там липсваше необходимата обективна информация, подавана от снегопочистващата фирма, тъй като тя не кореспондираше с тази от Областната дирекция на полицията", обясни МВР шефът.

Той призова шофьорите да бъдат дисциплинирани и да се съобразяват с разпорежданията на компетентните органи.

"Не може до всеки ТИР да сложим полицай", категоричен е Цветанов.

"Всеки, който оказва съпротива и не изпълнява полицейско нареждане има право да бъде задържан за 24 часа от полицията". Така министърът отговори на въпроса ще бъдат ли арестувани шофьори на тирове, които не спазват полицейската заповед да не карат по магистралите при тежки условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 12 години

ами естествено, само на зависимите

79

до баба Яга

преди 12 години

Първата промяна трябва да бъде е редукция на депутатите.Излишен и безсмислен разход са 240 депутати при този топящ се народ.100,най-много 200 души са достатъчни.Без това рейтинга на парламента е унизително нисък,а качеството им на работа търпи сериозни критики.Време е професионалните депутати,които са повече от 20 години в НС да си отидат!Субсидиите на парламентарно представените партии са също нещо излишно,да се поддържат с членски внос.Време е за промени ,касаещи НС

78

Анонимен

преди 12 години

А по един апартамент няма ли да им подариш *** крадлив

fallback