Снимка: БТА
fallback

Бившият шеф на "Автомагистрали ЕАД" е лъгал министъра на регионалното развитие за снежната ситуация в страната. Това стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ по повод кризисната ситуация през уикенда.

Тя обяви, че обстановката в страната вече е спокойна, ситуацията е под контрол.

По думите й пътищата от републиканската мрежа са почистени, проходими са при зимни условия. Някои проходи остават затворени, има ограничения за камиони над 10 тона. Магистрала "Хемус" вече е отворена в двете посоки.

Относно блокирането на „Хемус“ през почивните дни Павлова беше категорична, че вината е комплексна – както на тировете,  които не са спазили разпоредбите и са задръстили движението, така и на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД".

По думите на министъра то не е създало нужната организация, след като тировете са блокирали магистралата.

Затова и категорично Павлова е решила за уволняването на тримата ръководители на фирмата - Антон Антонов, Валентин Николов и Иван Илиев.

„Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация. Трябваше да създадат необходимата ефективна организация на движението, а не часове наред аз получавах неточна непълна и на места да не кажа лъжи за това каква е обстановката“, коментира регионалният министър.

Тя поясни, че е изумена от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България. Според нея уволненията в „Автомагистрали" ЕАД са напълно оправдани.

„Жалко е, че заради безотговорността на някои лица, се стигна до такава кризисна ситуация", коментира още Павлова.

От своя страна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за задържане на водачите, които нарушават предписанията на МВР.

При действащата в момента система фирмите, отговарящи за поддържане на републиканската пътна мрежа, не са достатъчно стимулирани да почистват, призна директорът на АПИ пред bTV.

Oще по темата

Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства, дори когато е слънчево, затова че са в готовност. Когато вали сняг, те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят.

Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа. 

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

В договорите няма изискване фирмата да почиства, докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 12 години

то кой ли не лъже в това правителство, няма два последователни дни, в които да говорят едно и също, начело със Супер Бойко, пък Цв. няма кво и да се коментира, той и мисъл са оксиморони, да не говорим за последователност в мисленето, то няма изобщо такъв процес там, кухо, та дрънчи

136

Анонимен

преди 12 години

Уволнен шеф молил катаджии да помагат на Хемус - бих могъл да си заложа та.аците че една от причините са именно ония палячовци със синьо жълтите дрехи, които нямат грам логично мислене още повече адекватно спрямо ситуацжията...най-много да са взели по 5-10лв от тираджиите да оправят нещата....

135

Кочо

преди 12 години

Тази е некадърна. Не става за министър.

fallback