Снимка: архив, Булфото

 

Арбитражният съд в Париж е осъдил компанията, която обслужва летище „София“, да плати 38 млн. долара на компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2. Това съобщи пред сп. "Bulgaria On Air" транспортният министър Ивайло Московски.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва пред изданието Московски, като допълва, че „това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi and Sons изгради пистата на новия терминал, а финансирането за проекта, което бе в размер на около 40 млн. долара, беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Обектът беше открит със закъснение в края на август 2006 г., като още преди приключването му кувейтците настояваха за над 20 млн. долара неустойки заради късното получаване на правото на строеж, породено от проблеми с отчуждаването и извършването на по-голям обем работа от договореното.

Тогава от Министерството на транспорта отказаха да платят сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя. 

 

 Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase