Снимка: Impact Press Group

Не трябва да се прави драма, няма скандал. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се опита да тушира създалото се напрежение между него и финансовия министър Симеон Дянков, което предизвика и гневната реакция на премиера.

Малко преди Нова година финансовият министър разкритикува работата на Найденов и намекна, че може да бъде отстранен.

Изказването му предизвика остър коментар на премиера, че ако Дянков си е позволил да дава оценка на Найденов, то той ще си отиде преди него.

"Не мисля, че трябва да се прави драма от това...  Министерският съвет има принципи и правила на работа. Основният момент е, че оценка може да дава само премиерът. Ние сме министри от кабинета на Борисов. В този смисъл той предлага и състава, и разбира се, персонално кой какъв министър да бъде. Той има право да дава оценка", коментира Найденов пред bTV тази сутрин.

По думите му, когато има спор между двама министри, той се решавал при премиера. Ако не може и тогава да бъде решен, министрите излагат позициите си пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Това не означава, че ако имаме спорове, не се харесваме или нещо такова", каза Найденов и подчерта, че  Борисов е дал висока оценка на работата му.

"Всички имахме тежка година, специално министър Дянков имаше голямо напрежение върху себе си", добави Найденов и отказа да отговори на въпроса дали вицепремиерът трябва да бъде санкциониран заради мнението си.

"Имахме тежка година. В края на тази година, когато застанахме срещу протестиращите и срещу общественото мнение по някои въпроси, трябваше да си кажем добри думи, още повече, че беше в навечерието на тези християнски празници... Можеше да си кажем добри думи. Всички ние имахме нужда да си кажем добри думи и затова благодаря на премиера, че ги каза", заяви още земеделският министър и добави:

"Нека да сложим точка, няма драма, няма напрежение".

Още по темата

На въпрос дали се чувства любимец на Борисов след случилото се, Найденов заяви, че премиерът е изключително критичен човек, много рядко хвали и много критикува.

Земеделският министър призна, че дори е бил хокан от министър-председателя и даде пример със скандала около Калин Илиева.

"Още не сме се виждали и чували със Симеон Дянков, той не отговори на SMS-а ми за Нова година. Но ние си говорим, не сме спирали. Няма скандал", приключи темата Найденов.

Относно побоя над шефа на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов земеделският министър го определи като "изключително гнусно и подло деяние", извършено от страхливци.

Като възможни мотиви Найденов посочи накърнени икономически интереси, но не изключи и политически мотиви.

Като възможен поръчител той посочи кръговете, които "взривяваха бомби, когато идваха еврокомисари".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase