Снимка: За да остане природа в България
fallback

 

От Миглена Иванова, Investor.bg

Поправките в Закона за горите, за които "Витоша ски" настоя, за да отвори ски зоната над София, са публикувани за съгласуване на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Крайният срок за съгласуване на измененията е 30 декември. Природозащитници обаче не са съгласни с него, тъй като не отговаря на законоустановените изисквания.

Катерина Раковска, експерт "Защитени територии и Натура 2000" в WWF каза за Investor.bg, че срокът за съгласуване и обществено обсъждане на всякакви нормативни изменения е определен на 15 дни, а до 30 декември има 3 почивни дни.

Според предложените поправки за изграждането на стълбове и влекове вече няма да се изисква промяна на предназначението на горските терени.

"Подобен текст беше заложен в първоначалния вариант на Закона за горите, но отпадна по настояване на еколози. Връщането му възобновява опасенията, че застрояването на горските територии ще става по-бързо и ще е по-евтино за инвеститорите и ще се отрази негативно на природните паркове", посочи Катерина Раковска.

Собствениците на лифтове и влекове ще могат още да учредяват право на ползване за стопанисване на съществуващи ски писти, които нямат учредено право за строеж. Така се решава проблемът на "Витоша ски" с терените, които се ползват като писти от десетилетия без да имат необходимия статут.

На среща с управителите на "Витоша ски" в началото на декември представители на Изпълнителната агенция по горите, както и председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, бяха категорични, че няма законови пречки ски зоната на Витоша да работи нормално.

Въпреки това представителите на държавата обещаха нормативни промени да бъдат приети в началото на следващата година.

"Трябва да се зададе въпрос на отговорните институции защо се поддават на рекет. Агенцията по горите удовлетворява исканията на един частник, а дори не знае кой стои зад тази фирма", коментира Раковска.

Основният проблем на фирмата е, че няма учреден сервитут върху терените под лифтовете, за което се изисква одобрен подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша".

Екоминистърът Нона Караджова обаче го върна за доработка, тъй като не одобри оценката за въздействие върху околната среда.

Катерина Раковска допълни, че еколозите нямат нищо против да се ремонтират и подменят съществуващите съоръжения, но "Витоша ски" изобщо няма такива намерения. Екологът припомни, че компанията изобщо не е подавала за одобрение устройствен план на съществуващите съоръжения.

"До ноември лифтовете на Витоша са работели. Как така след ноември собственикът изрази загриженост за законосъобразността?", коментира тя.

Експертът каза още, че Витоша по принцип е сложна за застрояване зона, тъй като от една страна терените са със статут на природен парк, а от друга планината попада в екомрежата Натура 2000.

"Във Витоша е установен един баланс, който не бива да се нарушава", заключи Катерина Раковска.

На 26 декември скиори и сноубордисти ще открият неофициално ски сезона на Витоша, въпреки че съоръженията не работят, съобщи още Катерина Раковска.

Инициативата "Ride 4 Vitosha" е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България".

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Митко

преди 12 години

Уважаеми господин премиер, на следващите избори разчитайте на сладури, като Цеко Минев. Вярно, богат е но не зная дали ще Ви стигне гласа му. Очевидно е, че не можете да се надскочите, досега никой не го е правил. Това е лимита Ви, мечтите Ви се разпростират до тук, а как ни се искаше да не е така. Искаше ни се да мечтаете за туристи посещаващи България заради красива и непокътната природа е не заради евтинията, искаше ни се да идват повече хора с опознавателна цел и т.н. Но не, това сте Вие !

74

Цеко

преди 12 години

А може ли атракция : Цеко с Бойко пак там, и-хуууу!

73

perekly

преди 12 години

Ot 42 godini na ski , no ot 50 godini negramoten.Vitoshaski nyama namerenie nishto da remontira, a plana za novite saorazeniy zely edinstveno da nosi poveche pechalbi s razbivane na chovekopotoka ot po-niska kota.Sasctoto kato na Bansko... Zalna i maika na planinata.

fallback