Снимка: архив, БТА
fallback

Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът. Така премиерът Бойко Борисов коментира новината, че рейтинговата агенция Standard&Poor's е потвърдила стабилен кредитен рейтинг за България.

"Да похваля Дянков за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак. Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните, винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтингът", коментира премиерът.

"Остава да разчитаме на всички български парламентарно представени партии да подкрепят Пакта за финансова стабилност, това ще бъде наш общ успех", каза още Бойко Борисов.

Той заяви, че страната ни ще настоява при промените в конституцията горната граница за външния дълг да бъде 40 % от БВП, а не 60% какъвто е критерият на другите европейските държави.

"Ние и без това имаме и много нисък дълг и не би трябвало да отиваме толкова нависоко", смята премиерът.

Oще по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че причината за решението на кредитната агнеция е във фискалната дисциплина, ниския външен и вътрешен дълг, а също в приетите реформи в пенсионната система и преструктурирането в БДЖ.

Той добави, че България е едната от двете държави в ЕС, която има потвърден стабилен кредитен рейтинг в рамките на тази година.

Възможностите за увеличаване на рейтинга на България от Standard&Poor's са свързани с това реформите да бъдат доведени до край, смята финансовият министър.

По думите му рейтинговата агенция потвърждава прогнозите, че дефицитът на България за тази година ще е под 2,5 процента, а за следващата година около 1,3 на сто.

"И за тази, и за следващата година България ще бъде една от малкото държави, които ще имат положителен външен баланс", смята вицепремиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

441

Анонимен

преди 12 години

вдигайте се, вдигайте се... колкото е по-високо, толкова по-кофти се пада от там после

440

Мая

преди 12 години

Всяка агенция на която се плати - маркетингова, социологическа, икономическа, естествено ще манипулира данните, така че да останеш доволен. А иначе за какъв рейтинг става въпрос? Няма съсловие, което да не е пострадало досега от управлението на това правителство. Рейтингът трябва да го направим ние, вот на недоверие - ние, в противен случай до края на мандата си тези ще сътворят толкова бели на държавата и хората, че след тях 60 години управия няма да има.

439

Анонимен

преди 12 години

Възможностите за увеличаване на рейтинга на България от Standard&Poor's са свързани с това реформите да бъдат доведени до край, смята финансовият министър...До окончателния край на България целта е близка!

fallback