Снимка: архив, Булфото

Да се вдигне максималната скорост за движение по автомагистралите в България от 130 на 140 км/час. Това е записано в промените на закона за пътищата, подготвени от пътната агенция и обявени от ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Пътната полиция още няма официална позиция, но изглежда има съмнения по въпроса. Наложило се е премиерът да се обади на вътрешния министър, за да го убеди, че 140 километра в час е една прилична скорост, съобщи bTV.

„Нека да си кажем истината - кой кара на магистралата със 120 км? Просто новите автомобили не могат да отидат до 5-6 скорост на тази магистрала и стоят катаджии и ги глобяват”, коментира  Бойко Борисов.

Липсата на аргументи от вносителя остави отворен въпросът дали се очаква шофирането с по-висока средна скорост да увеличи изхвърляни вредните газове.

Или пък дали ще намали броят на рисковите изпреварвания. Ако въведе по-високото ограничение, България ще е една от първите в Европа.

Още по темата

„Действително в повечето страни 130 километра е скоростта, но има страни и без ограничение - така че няма нищо да се случи лошо, а и в някои отношения ще облекчим движението по този начин”, каза Георги Янакиев от Съюза на автомобилистите.

Междувременно полицаите планират от догодина да започнат да измерват на магистралите не само моментна, но и средна скорост.

„Защото знаете, че българинът където знае, че има позиционирани камери, той винаги минава много внимателно лекичко, за да не попадне в полезрението на камерата. Но след това скоростта рязко се увеличава”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase