Снимка: Булфото

3 000 по-малко пътно-транспортни произшествия са регистрирани в София от началото на годината в сравнение с 2010 г.

Общо проверени са близо 162 хил. автомобили и 108 хил. от тях са санкционирани за различни нарушения, отчете началникът на столичния КАТ Богдан Милчев.

Той отчете, че досега за годината са събрани над 5 млн. лв. приходи от глоби.

"В София пътната безопасност е на европейско ниво и тези показатели говорят за това“, категоричен бе Милчев.

Той добави, че от началото на годината в столицата не е загинало нито едно дете при пътни инциденти.

Милчев посочи още , че за 2011 година са санкционирани над 2000 водачи за отнемане на предимство на пешеходци и над 3600 пешеходци.

"Много искаме хората да карат бавно, за да стигнат на време. Обръщам се предимно към младите водачи, защото при тях скоростта е много по-висока", обяви от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му най-добрата форма на контрол на водачите е въвеждането на технически средства.

Цветанов бе категоричен, че законодателни промени, електронните фишове и снимките, които се изпращат на нарушителите, са допринесли съществено за намаляването на процента на тежките ПТП-та.

От май месец от въвеждането на законодателните промени до сега са събрани около 3 млн. лв. точно от нарушителите, отчете вицепремиерът.

Той, заедно с евродепутатът Илияна Иванова, откриха Седмица на безопасността – част от кампанията "Всички ние на пътя – звездата си ти". Инициативата е част от кампанията и ще се състои от 19 до 25 декември.

Цветанов отчете, че от 2012 г. МВР планира да започне да въвежда техника за наблюдение на пътищата, която ще бъде купена с парите от събраните глоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase