Снимка: архив, БТА
fallback

Започна срещата на президента Георги Първанов с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев заради одобрените от парламента пенсионна реформа.

Държавният глава изтъкна в началото на срещата, че внимателно е следил парламентарните дебати и обществените реакции, в т.ч и синдикалните, във връзка с промените в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

"Сега идва времето, в което на базата на допълнителни консултации ще трябва да определя своето становище във връзка с това дали да издам указ за обнародването или да наложа вето върху някои от тези промени
или върху закона като цяло. В рамките на срещата, е добре да обсъдим и други въпроси свързани с общественото напрежение", заяви държавният глава.

Oще по темата

Президентът изтъкна още, че срещата днес е част от активния диалог между синдикатите и президентската институция през годините, но изрази съжаление, че често това е било по поводи свързани със социалното напрежение, какъвто и е настоящия.

Синдикатите не приемат категорично предложената от управляващите пенсионна реформа с покачване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца от началото на следващата година.

Още преди приемането на промените профсъюзите бяха категорични, че ще търсят съдействие от президента и ще искат той да наложи вето на закона.

Те плашиха и с ефективна национална стачка, но все още нямат категорична позиция кога ще се случи тя – преди или след празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

rumen221

преди 12 години

ТОТЬО-О-О-О, ТОТЬО,Пари за пенсионната система има, но!Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас:- Солидарна, - Капиталова лична (но защо частна), - Пофесионална,- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... и- Социално осигуряване, плащано от работещите вместо, както е по Конституция от Държавата!!! Време е Държавата и Гражданина плащат Конституционните си задължения, като:1. Гражданите се осигуряват взаимно (на основания Чл.12 от Конституцията), чрез чиста Солидарна пенсионна, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата да си поеме изцяло задълженията по Чл.51 от К-ята и СПРЕ ДА ПЛАЩА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ социалните помощи: - Вдовишки социални добавки, Добавките за възраст, Социални пенсии и другите плащания, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! 3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, ТРЯБВА да се плащатт от Здравните осигуровки Днес парите за ПЕНСИИ И ЗДРАВЕ се крадът: 1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (което е нелоялна конкуренция), като след година две ги фалира Днес ЧАСТНИТЕ фондове да ПРАЗНИ и не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на различните осигуровки, НАЙ -БОГАТИТЕ крадът годишно над 1 милиард лева...3. Чиновниците и бизнесмените крадът, чрез Квази парите, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в кото живеят семействата и любовниците им, командировки в страната и чужбина и т.н., които не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1.2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсии!!!5. ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ КРАДЪТ от заплатите и така от всички осигурявания, защото Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!- По Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равниДЯНКОВ.., НАЛИ!!!

70

Иво

преди 12 години

Първанов, не серй

69

МАЗЕН ЦИГАНИН

преди 12 години

Да живей стинката партя ГРЕБ дет ми дава нек лев да гласува за ней.Тоз хора от тоз партия много шукар И за чавеата мисли Няма вече трябва работи щот правителство мисли за сичкото ***.Вече ше отива да работи само бълагарите.А аз ше лежи дома ше прави чавета и ше взима помощ от ГЕРБ.Герб шукар партия ,*** партия.Да живей сичкото *** в правителствоту.Щот там само *** бе.Сааамо ***.И бат Тиквата и дянков даже и Светан Светанов *** бе.Мислят за нас.

fallback