Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов ще наложи вето в близките дни върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., отнасящи се до пенсионната реформа, съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

В момента той и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона.

Те ще са в няколко посоки – по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане, се посочва още в съобщението.

Днес Георги Първанов проведе срещи с лидерите на синдикатите, според които държавният глава приел аргументите им срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Освен вдигането на възрастта и неспазването на вече подписано споразумение със  синдикатите, друга основна критики към управляващите беше и заобикалянето на тристранката, за да внесат промените.

Георги Първанов ще направи и ново предложение към изпълнителната власт за провеждане на заседание на КСНС във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната.

Такова предложение президентът направи през месец април тази година и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на  изпълнителната власт.

Още миналия месец пък Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето на законодателното предложение за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.

Още по темата
Тогава той заяви,че държавата е непредсказуема и непоследователна при определянето на правилата в социалната политика.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха след денонощие спорове в парламента. Реформата беше подкрепена само от гласовете на ГЕРБ и четирима независими.

Ветото на президента върху Закона за бюджет на ДОО е наложително, защото е важно да се помогне на хората. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика Драгомир Стойнев, който също се срещна с Първанов.

Стойнев заяви, че като председател на комисията е възмутен, че законопроектът не е преминал за обсъждане през комисията. По думите му мерките за пенсионната система са приети "на тъмно". 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase