Снимка: архив, БТА

Парламентът започна дискусиите по най-спорната точка от бюджета на Държавното обществено осигуряване, свързана с промяната на възрастта за пенсиониране. Снощи малко след полунощ депутатите спряха обсъждането по нея, защото в залата нямаше кворум.

От левицата поискаха поименна проверка, но се оказа че няма достатъчно депутати, които да обсъждат и да гласуват реформата. Затова заседанието и дискусията беше прекратена и започна от начало днес.

Според шефа на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от "Коалиция за България" целта на управляващите е да има колкото може по-малко пенсионери, защото те очевидно пречат на бюджета.

"За мен основната цел на реформата е да се разбие доверието в солидарния модел. Г-н Дянков, вас обвинявам за това. Вие демотивирате хората да не се осигуряват", обърна се Стойнев към финансовия министър Симеон Дянков, който следи дискусията в залата.

"Един млад човек, който сега започва трудовия си стаж, ще си каже: "Какъв е смисълът да се осигурявам", допълни Стойнев.

Според левицата управляващите искат да премахнат солидарния модел на осигуряване в пенсионната система и да вкарат капиталовия принцип на осигуряване. "Единственото нещо, което ви интересува, са цифрите, зад тях обаче стоят хора. Както се разбра, вие ще си грабнете багажа после и ще си тръгнете от България", упрекна Дянков депутатът от левицата.

Още по темата

Според "Коалиция за България" нищо не налага увеличаването на възрастта. Стойнев продължи с коментар по адрес на финансовия министър.

"Това, което правите, е геноцид за българската нация, аз виждам, че ви е смешно. Ние по никакъв начин няма да приемем предложенията".

Независимият депутат Георги Терзийски също се обяви против готвената промяна.

"От разговорите с хората не чух никой да я подкрепя. Ще се съобразя с тяхното мнение. И ще гласувам против", обясви позицията си депутатът на Яне Янев.

От ДПС избраха да започнат коментара си по темата с поздрав към студентите, които днес отбелязват празника си. "Поздравявам студентите и им пожелавам да имат щастието да се пенсионират някой ден", коментира Четин Казак.

От ДПС също обясниха, че няма да подкрепят предлаганите промени, защото те са в нарушение на Конституцията и правилника на Народното събрание. "Предлагани през задната врата между двете четения на закона", подчерта Казак.

Критики към управляващите от ГЕРБ имаше и заради поетите и неизпълнени ангажименти към синдикатите.

"Подписахте с фанфари едно споразумение със социалните партньори и изведнъж през задната врата изтегляте реформата с 10 години напред. Без да е подготвено обществото и без да спазвате подписа, който сте поставили под споразумението", коментира Казак.

Според ДПС предложенията са в ущърб на социалния мир. "Те са против предвидимостта и планирането на социалния живот на един човек – кога да работи и да излезе в пенсия. Тази реформа е продиктувана от една единствена цел  - химерното ви очакване да подобрите бюджета на Държавното обществено осигуряване", подчерта депутатът от ДПС.

Според Четин Казак единствената последица от обявеното немерение за пенсионна реформа е очевидна - 27  хиляди български граждани поискаха да се пенсионират.

От ГЕРБ обясниха, че реформите трябва да продължат.

"Връщане назад няма. Ако отложим възрастта за пенсиониране, утре ще бъде късно. Балонът пенсионна реформа ще се спука", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

"Изобщо нямате смелост, защото ако имахте, щяхте да внесете тези промени от името на премиера и Министерския съвет", посочи Хасан Адемов от ДПС.

Адемов обясни, че реформата, която започна по времето на СДС, е била с дълъг хоризонт.

"Може ли вие да ми кажете през последната година, кой от основните параментри се е променил – продължителността на живота, продължителността на получаването на пенсия?", попита Адемов. "С тези решения вие останахте сами. Против всички български граждани", завърши той.

Бившият социален министър в тройната коалиция Емилия Масларова обясни, че с предлаганата от правителството реформа няма да се постигне никаква справедливост.

"Вие демотивирате хората да се осигуряват, сплесквате реформата. Приходната част на бюджета е проблемът, а не разходната", коментира Масларова.

Репликира я Светлана Ангерова от ГЕРБ. "Какъв е този гьонсуратлък вие да се грижите за пенсионерите, при положение че 10 млн.лв. са изчезнали от социалното министерство?".

Подкрепи я съпартийката й Снежана Дукова, която също се обърна към левицата.

"Вие имате един-единствен шанс да се молите, дали в църква или джамия, да се случи пенсионната реформа. Европа плаче, но ние няма да плачем, ще направим реформа!", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase