Снимка: архив, Reuters

Решението на Конституционния съд да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с бившите тайни служби, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Това посочва в изявление министърът на външните работи Николай Младенов.

Според него "има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати".

"Политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент, както и моята, е ясно и категорично изразена и остава непроменена - България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим", категоричен е Младенов.

Според него 20 години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля
сянка върху българската нация.

Още по темата

Точно затова представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от комисията по досиетата, ще бъдат отзовани и върнати в страната, отбелязва външният министър.

Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни, заявява Младенов. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, подчертава министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase