Тотю Младенов Снимка: архив, Булфото

Когато каже премиерът, винаги съм готов да си подам оставката. Това подчерта социалният министър Тотю Младенов, който получи „жълт картон“ от Борисов.

Премиерът заяви, че не е доволен от работата му и дори се закани, че социалният министър ще бъде сменен, ако се наложи още веднъж премиерът вместо него да обяснява на хората защо е необходимо да се увеличи възрастта за пенсиониране още от 2012 г.

„Премиерът е напълно прав. Работата му е да критикува министерствата и министрите, ако не са си свършили работата, включително и мен“, каза Тотю Младенов.

„Аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата“, подчерта той.

Младенов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, които преди ден обявиха, че излизат от тристранката и готвят протест на 30 ноември. Според министъра обаче формите на диалог между кабинета, синдикатите и работодателите не са изчерпани и той е обнадежден от разговора с президентите на двата синдиката. 

„По-добре лош социален диалог, отколкото никакъв“, смята Тотю Младенов. Той е категоричен също, че пенсионната реформа трябва да продължи.

„Заради кризата в Европа, която се задълбочава, натискът върху осигурителните системи ще бъде изключително жесток. Длъжни сме, ако сме отговорни, да мислим за това още от сега“, аргументира се министърът.

Още по темата

Той подчерта, че реформите са необходими, за да се запази стабилността на системата и да се гарантират пенсиите на сегашните и на бъдещите пенсионери.

„По-добре да го направим сега, за да не се окаже, че догодина заради задълбочаваща се криза се налагат още по-драстични промени“, изтъкна Младенов.

Министърът заяви, че не се чувства изолиран от правенето на социална политика в България, макар че в последните седмици по пенсионната реформа се изказват предимно финансовият министър Симеон Дянков и депутати от ГЕРБ.

„Ние сме един екип“, посочи Тотю Младенов. "Разпределили сме си функциите в Министерски съвет, те се ръководят от премиера и мисля, че всичко е наред", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase