Снимка: Булфото
fallback

Със 113 гласа "за" и 49 "против" депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

103-ма народни представители от ГЕРБ, един от "Атака" и 9 независими депутати подкрепиха проекта на кабинета за бюджета на ДОО за следващата година.

ДПС, Коалиция за България и Синята коалиция не подкрепиха проектобюджета на държавното обществено осигуряване.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че този бюджет увеличава зависимостта на пенсионната система от държавния бюджет, от волята на премиера и министъра на финансите. Той отбеляза, че 54 процента от пенсиите ще бъдат за сметка на данъци, а това сериозно ерозира пенсионния модел в България.

Oще по темата
Според него приходната част на този бюджет е страхлива. За тази година се очертава дефицит от 280 млн. лева в приходната част – може би затова се залагат по-малко приходи, предположи Адемов.

Голямата гордост е, че не увеличавате данъци и осигуровки, а какво означава увеличаване на минималните осигурителни прагове средно с 5,9 процента – не увеличавате ставката, но увеличавате базата, коментира Хасан Адемов.

Той препоръча на управляващите да се откажат от намерението между двете четения да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година. По думите му това е противоконституционна мярка и с нея не могат да се увеличават приходи.

Драгомир Стойнев от Коалиция за България, който е и председател на социалната комисия в парламента, отбеляза, че всички социални групи ще пострадат от този бюджет – пенсионери, безработни, майки.

Той посочи, че няма да бъдат изпълнени и целите на пенсионната реформа, няма да намалее зависимостта на ДОО от държавния бюджет, увеличава се дефицитът на НОИ. Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен.

Стойнев отбеляза, че броят на безработните с право на обезщетения нараства, въпреки твърденията на министър Симеон Дянков, че е заложено намаляване на безработицата.

Стойнев постави въпроса дали тези безработни включват съкращенията в системата на БДЖ и в общинската администрация. Не се предвижда увеличаване на минималното обезщетение на безработица, а периодът за получаване се увеличава от 18 на 24 месеца във време на криза, коментира още Стойнев.

Цветан Костов от Синята коалиция също посочи, че в проектобюджета на ДОО за догодина са предвидени с около 200 млн. лева по-малко приходи от тези за 2011 г., а допълнителните субсидии от държавния бюджет са с над 500 млн. лева повече.

Той отбеляза, че 7,3 млрд. лева, или със 170 млн. повече, са парите за пенсии от тези за тази година. Тези числа показват незавидното финансово състояние на ДОО и сериозния риск за неизпълнение на предлагания бюджет, коментира Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

rumen221

преди 12 години

Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!

30

Анонимен

преди 12 години

Да ни е честит най-антисоциалния бюджет на всички времена! Не аз наистина се радвам, защото смятам,че бюджета е този,който ще обърне на Бойко и компания каручката!

29

Не вярвам

преди 12 години

Не вярвам в нито едно от действията на ГЕРБ, че са насочени в полза на държавата и народа. Ако е така, тогава, защо измислиха данък "колиба", а не данък "богатство"? Защо не съборха нито един незаконен замък, а само няколко рибарски къщи? Защо тайно се правят проучванията за шистов газ? Защо корупцията се увеличава и контрабандата - също? Защо няма нито един осъден, шумно заловен бандит? Защо се гаврят с пенсионерите и правят така, че никой в България да не може да се пенсионира в бъдеще? ДОЛУ !

fallback