Снимка: Архив, Булфото

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските производители се запазва през 2012 г. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който парламентът обсъжда на първо четене.

Така диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2010 г., остава съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв.

Не се променя и минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители – 240 лева. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица остава 2000 лева.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2010 г., както и за започналите дейност през 2011 и 2012 г., е 420 лева.

Определеният за 2012 г. минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 136,08 лева.

Според проекта дневният минимален размер на обезщетението за безработица е 7,20 лева. През идната година размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по Кодекса за социално осигуряване е 240 лева.

В проекта на консолидирания бюджет на ДОО по приходите и разходите за 2012 г. са заложени следните макроикономически и социалноосигурителни параметри – среден осигурителен доход, обявяван от НОИ – 622,30 лв.; брой на безработните лица с право на обезщетения при безработица – 116 314 души; средногодишен брой пенсионери – 2 195 220.

Коалиция за България няма да подкрепи законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Изводите от този законопроект са, че с него се прави едно безпрецедентно по своите мащаби отнемане на социални права от българските граждани.

Не говорим за една или друга група от българското население, говорим, че всички ще пострадат от този законопроект, както болните хора, така и пенсионерите, хората в предпенсионна възраст, безработните и майките с деца, заяви депутатът.

Рухна митът за т.нар. най-успешна пенсионна реформа, посочи Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase