Снимка: БТА
fallback

"Дълбоко убедена съм, че темата за детето трябва да стои на вниманието на семейството, на цялото гражданско общество, но и да бъде приоритет на всеки действащ политик".

Това каза шефката на парламента Цецка Цачева на откриването на публично обсъждане в Народното събрание на проекта за Закон на детето.

Председателят на НС приветства работата на социалното министерство по законопроекта като негов автор и отбеляза, че проектът за закон е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето за ООН.

По думите ѝ в световен мащаб той отговаря на ценностите на грижата за детето.

Цачева отбеляза, че за първи път законодателно се уреждат превенцията на рисковете и подкрепата към семейството за отглеждането и развитието на детето.

Тя оцени положително специалните мерки и грижи за децата с увреждания, изоставените деца и тези от рисковете групи.

Сред акцентите в новия закон, представени на форума, са глобите за родители, които системно оставят децата си до 8-годишна възраст без надзор (до 1000 лв.), санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на деца (до 8000 лв.), забраната за разкриването на самоличността на деца – жертви на престъпления, сексуално посегателство и трафик и въвеждането на санкции (до 2000 лв.).

Oще по темата
Проектозаконът забранява още деца до 3 години да бъдат настанявани в социални домове. Целта според авторите на закона е децата да бъдат отглеждани в приемни семейства.

В законопроекта е предвидено още на мястото на съществуващата Държавна агенция за закрила на детето да бъде създадена Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол по правата на детето.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова съобщи, че до края на месеца законопроектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

приемен родител

преди 12 години

Глоби за работодатели(АСП) сключшащи трудови договори(с приемни родители) в противоречие с КТ ще има ли?Инспекциите по труда до кога ще си заварят очите?

97

До Цачева

преди 12 години

Ако в парламента имаше нормални хора а не крадливи побеснели зверове, нямаше да живеем в такъв кошмар! Самият факт че никое правителство досега не счете за необходимо да осигури минимално необходимите условия за просъществуване, оцеляване на нацията, говори категорично че хората които ни управляват нямат съзнание и не заслужават да носят подобен етикет! Не ви ли е срам бе! Виждате как е в нормалните държави и виждате какъв геноцид е при нас!!!Всичко се връща на тоя свят!

96

rumen221

преди 12 години

Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. От четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и

fallback