Драгомир Стойнев Снимка: БСП
fallback

Нито една група няма да спечели от Бюджет 2012, заяви депутатът от Коалиция за България и председател на социалната комисия Драгомир Стойнев. Той обясни, че предлагания от управляващите бюджет 2012 е антисоциален и орязва придобивките на всички социални групи в страната.

„В този бюджет за първи път се отнемат социални права – на майките, на пенсионерите, на хората с увреждания”, каза Стойнев.

Според него бюджетът се съсредоточава изключително в разходната си част. „По-жалкото обаче е, че ограничаването на разходите не става за сметка на оптимизация на излишни разходи и по-висока ефективност на системата, а за сметка на орязването на социалните права на българските граждани”, отбеляза още Драгомир Стойнев.

„Крайно време е и богатите хора да бъдат съпричастни към кризата”, заяви председателят на социалната комисия в парламента и добави, че е напълно нормално този, който получава голяма заплата, да плаща и големи осигуровки.

„Не може вече 4 години максималният осигурителен доход да бъде 2000 лева”, отбеляза Стойнев. Според него увеличаването на минималните осигурителни прагове прехвърля тежестта на кризата върху бедните поради намаляване на разполагаемия им доход.

Драгомир Стойнев изтъкна, че Бюджет 2012 обрича българските деца на бедност, като запазва добавките за отглеждане на дете на нива от 240 лв. месечно, въпреки че минималната работна заплата се вдига. Той припомни, че само преди две седмици правителството е приело за ниво на бедност сумата от 236 лв.

„Развенчава се и митът за така наречената добра пенсионна реформа. И тази година няма да има осъвременяване на пенсиите, няма да има и индексация на пенсиите”, възмути се Стойнев и предложи премиерът да живее един месец с парите, които получава един пенсионер. Той коментира и ситуацията в сектор сигурност, където управляващите предлагат да се вдигне възрастта за пенсиониране.

„Факт е обаче, че вече има 7 хил. човека, които са достигнали възрастта за пенсиониране, и те ще напуснат системата”, обясни той и отбеляза, че това ще натовари държавата с нови 200 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

238

Добрева

преди 12 години

Истината е, че с така предложената реформа най-малката пенсия ще се увеличи с 9лв. За това ли трябва да бъдат ЖЕРТВАНИ 30 хил. човеке в предпенсионна възраст? А за МЛАДИТЕ, които няма да заемат тези работне места и ще отидат в чужбина искате ли да поговорим?!?!?ЩЕ ИЗГУБИМ 30 ХИЛ. МЛАДИ ЧОВЕКА ЗА ДА ДАДЕМ ПО 9 ЛВ. НА ПЕНСИОНЕР.Това е върховото постижение на ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА на ГЕРБ.

237

belalov

преди 12 години

Пенсионерите преди ГЕРБ си живееха царски! Тъщата на Цветанов само от икономии от пенсии му дала 200 хил.лв. подарак. При сегашното управление кой пенсионер може да си позволи от пенсии да спести 100-200 хиляди лв.?!

236

ha-ha-haaaaaaaa

преди 12 години

za sega 6te prejivqva i bez pari a vie drugari dobre si jiveete s otkradnatoto prez godinite.kak otvednaj se setihte 4e v bg. imalo i pensioneri?

fallback