Георги Първанов. Снимка: БТА

На среща с медиите днес президентът Георги Първанов анализира изборните резултати за левицата и обяви намеренията си да се върне в партията след 22 януари.

Как се представи БСП на изборите?

Преди да направи анализ на изборния резултат, президентът Първанов разказа виц:

„Състезават се съветски и американски отбор. Руснаците губят, след което в съветския печат излиза съобщение: “Нашите се класираха втори, американците са предпоследни”.

След това той коментира, че резултатите на двойката Ивайло Калфин–Стефан Данаилов на изминалите избори са много добри, не само като резултат, а и като кампания, „която при определени условия би била победоносна“.

„И си дава сметка какво би било, ако кампанията беше започнала шест месеца по-рано?“, зачуди се той.

Президентът посочи, че предизборната им кампания доста е закъсняла, изгубено време за трупане на електорална подкрепа, докато премиерът Борисов е съумял да акумулира гласове.

„Но и Ивайло Калфин, и Стефан Данаилов са един много голям потенциал за левицата, за които не трябва да се говори в минало време“, заяви Първанов.

За него мажоритарният вот на места за левицата е бил много силен, защото силните кандидати за кметове са взели властта в районите, където са се кандидатирали.

Още по темата

При резултатите за общински съветници на БСП обаче ситуацията е различна, според президента.

„Като човек, на когото не му е безразлична съдбата на лявото пространство, не мога да се съглася, че полученият резултат за изборите за общински съветници е удовлетворителен”, каза Първанов.

Той определи получените 600-700 хиляди гласове, получени на местно ниво, като „крайно недостатъчни“.

„100 хиляди гласа надолу или нагоре не дават възможност БСП да се чувстват бъдеща управляваща политическа сила“, заяви президентът Георги Първанов.

Времето на Тройната коалиция е отминало

„Ако БСП иска да спечели следващите избори и да бъде ясна убедителна алтернатива, промяната е неизбежна. Трябва да се работи по това БСП да зададе тона за социалната и духовната политика в България“, коментира той.

Според него „печели този, който успее да хване новите движения в обществото, да партнира с тях“.

Същото се отнася и за десницата, „която стигна до дъното, и може би трябва да започне отначало”, каза Първанов.

На въпросът дали ДПС не е „виновно“ за изборните резултати на БСП, президентът заяви: „ДПС отдавна не е във властта. Докога ще е универсалният виновник?“

Доган е взел своето на местно ниво, според Първанов, но електоратът му не е бил силно активизиран за изборите.

„Връщайки се 5 години назад, мога да припомня, че подкрепата на ДПС за мен не беше решаваща, но беше важна. Важно е да подчертая, че тази подкрепа не създаде условия за етническа конфронтация“, заяви той.

За президента форматът на Тройната коалиция се е изчерпал. Дошло е време за широко политическо обединение център-ляво, което да поеме нови инициативи и дебати в обществото и политиката.

Това обаче са преговори между партиите, които не трябва да се обявяват, преди да се е стигнало до споразумение, коментира президентът.

За бъдещето на Първанов в политиката

Георги Първанов за пореден път обяви, че се връща в БСП, и отново заяви, че партията се нуждае от промяна.

„Дали ще се върна в БСП – да, връщам се. На следващият конгрес вероятно ще стоя на последния ред, за да усетя атмосферата, ще наблюдавам“, уточни той.

„Ако питате дали ще бъда кандидат-депутат, няма да бъда. Бях казал в провинцията и хората се зарадваха на тази формулировка – може би ще дам шанс на хората да гласуват за мен“, продължи Първанов.

Той допълни, че е отборен играч, и въпросът под каква форма ще участва в следващите парламентарни избори, ще се решава в екип.

„Не искайте от тази трибуна да говоря за лидерството в БСП. Има време – след 23 януари. Този въпрос не е ключовият, той е елемент от идеята за промяна. Въпросът е дали левицата иска да управлява стабилно, модерно, или иска да се задоволява с резултати от порядъка на 600 000–700 000”, заяви той.

Първанов обяви, че партията трябва да реши дали да има нов председател на Столетницата, а кой ще е той, зависи от номинациите на общинските организации.

Президентът уточни, че през 1996 г. не се е предлагал за председател на БСП. През 2001 г. не се е самономинирал за кандидат-президент. Няма да го направи и сега, категоричен беше президентът.

„Но какво ще се случи в БСП, аз сега не мога да прогнозирам. Иска ми се да вярвам, че партията ще работи поновому“, коментира още той.

И тук е мястото на замразения проект „АБВ“, който трябва да продължи да генерира идеи, смята президентът и добави, че чрез него ще продължи да събира експерти, без да пречи на партиите.

Политиката не търпи празни пространства, ако не е АБВ, ще е друг проект, коментира Първанов.

„АБВ е актуален като идея. Надявам се партиите, които са заинтересовани, да го разберат“, заяви той.

„За мен е по-важно, вече освободен от амбицията да постигам организационни върхове, да дам онова творческо, което съм натрупал като знание, опит”, посочи Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase