Министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Снимка: Архив, Булфото
fallback

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е балансиран, а буферът в него ще бъдат 10 процента резерв в разходната част. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов на заседание на три парламентарни комисии за разглеждане на бюджета на НЗОК.

Сумата е подобна на миналата година, би могло да се каже че е бюджет на статуквото, но в този момент запазването на разходите може да се разглежда в положителна светлина, коментира Константинов.

Тази година в бюджета на НЗОК има повече средства за болнична помощ, но това е така, защото се прехвърлят дейности и лекарства, които бяха финансирани от Министерство на здравеопазването през тази година - дейностите по хемодиализа и онкологията, посочи Константинов.

Първичната и медико-диагностичната дейност запазват размерите си от миналата година, минимално увеличение има в денталната помощ, а резервът от десет процента ни гарантира гъвкавост и предвидимост при разпределяне на средствата, отбеляза министърът.

След дебат членовете на комисията по бюджет и финанси, на комисията по здравеопазване и на комисията по икономика, енергетика и туризъм приеха бюджета на НЗОК за 2012 г. на първо четене.

Проектобюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери в размер на 2,633 млрд. лв. От тях 2,540 млрд. лв. са разходи на касата, а 90 млн. са трансфер към здравното министерство за финансиране на дейности със здравноосигурителен характер.

МЗ пък ще трансферира 5,4 млн. лв. към касата за акушерска дейност на неосигурени родилки. Предвижда се 1,673 млрд. лв. от приходите на касата да дойдат от здравноосигурителни вноски, 941,126 млн. лв. – от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет, и 13,550 млн. лв. от неданъчни приходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

дофтор

преди 12 години

пълен хаос е с гебладжиите на власт-мислех 2010 г за най-лошата година по здравна каса,ама 2011 г я надмина-намаление на талоните за консултация с повече от 30% и талоните за ВСД с над 50 %в сравнение сд миналата.Останалото е демагогия-за който не знае думата-прах в очите.И слагайте розовите очила.Геноцидът над българите продължава.

18

отивай

преди 12 години

да преглеждаш и израждаш на село....МИНИСТЪР-ГИНЕКОЛОГ!!!!

17

Анонимен

преди 12 години

Повсеместната корупция и деградацията в морално отношение, водят до *** и на обществените отношения които се характеризират с тотална, крещяща, задушаваща липса на справедливост, невероятни дисбаланси и обричане на цели социални групи на изолация, маргинализация, експлоатация и страдания. Това не е човешко, това е крайно недопустимо, и направо цинично нахално като се има предвид че се случва в 21 век, 2011 г.!!! Да не повярва човек как е възможно да живеем в такъв хаос и повсеместенкошмар

fallback