Мирослав Найденов. Снимка: БТА
fallback

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов.

За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.

Допълнителна причина за „разпродажбата“ е и голямото търсене на земеделски земи в момента, обясни министърът.

В същото време гордостта на кабинета - Агенцията по безопасност на храните няма да пострада.

"Нейният бюджет няма да бъде редуциран, защото нейната работа е приоритет за аграрното ведомство", гарантира Найденов.

Министърът обясни, че нейните инспектори, които проверяват качеството на продуктите по пазарите са недостатъчни – няколко стотин души за цялата страна.

"Те не могат да играят на стражари и апаши, нямат правомощия да арестуват", коментира той.

"Търговците като видят инспекторите в началото на пазара и докато стигнат до средата му, нарушителите – продавачи вече са се укрили", обясни Найденов и призова потребителите да изискват документи за произход на храните като отговорни потребители.

"Виждате, че с няколкостотин инспектори не можем да контролираме цялата страна и буквално да излизаме на война", оправда се той.

Въпреки недостига на инспектори стана ясно, че Найденов няма да поиска увеличение на бюджета за Агенцията за следващата година.

"Преди около месец подписахме рамково споразумение с представителите на различните браншове, в което фиксирахме финансовата рамка, която трябваше да залегне в бюджет 2012 г. В момента тя не е в този вид, в който е в споразумението", обясни той.

Така например компенсация за намаления общ бюджет на министерството ще се търси и от Селскостопанската академия (ССА), в която предстои сериозна реформа.

Oще по темата

С нея се е захванал бившият заместник на Найденов – доц. Георги Костов. Той замени бившата й шефка Светла Бъчварова, след като Сметната палата откри финансови нарушения във ведомството.

Последва протест на ръководството на ССА, което прие уволнението като саморазправа.

Сега освен че трябва да се справи с вътрешната съпротива в Академията, Костов ще трябва да оптимизира и състава, за да намали бюджета.

Не е изяснено още и дали ще бъдат продавани имоти на ССА, коментира Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

TimeToChange

преди 12 години

Всенародното мнение е, че територия на България е земята на България.На д-р Мирослав Найденов му е време да преосмисли житейските си ценности и министерският си пост.

73

Въпрос

преди 12 години

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов. За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.Лошото управление на ГЕРБ навлиза в нова фаза. Земеделските земи в българия могат да се продават на чужденци с конкурс/търг според поправки в закона!Колко българска земя ще остане на България в тази криза?

72

Анонимен

преди 12 години

Миро, Миро да ти е6а майката Миро!

fallback