Снимка: БТА

До България не е достигнало по нито един официален канал информация, че "Атомстройекспорт" може да увеличи над два пъти претенциите си към НЕК. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Президентът на руската компания "Атомстройекспорт" – Александър Глухов, изпълнител на проекта за централата, е обявил вчера, че е възможно компанията да увеличи своя иск към НЕК от 58 на 130 млн. евро, защото са изтекли нови отлагания на плащане за изработено оборудване за централата на стойност 70 млн. евро.

„Има различни начини един проект да не се получи и един от тези начини е да се изказваш непремерено под път и над път“, заяви Трайков.

Още по темата
“Това, че руската страна ще увеличи иска си към НЕК, не е достигнало по никакъв официален канал до българската страна. Когато това стане, ще дам думата на  юристите”, поясни Трайков. 

През юли руската компанията заведе иск срещу НЕК в арбитражния съд в Париж за 58 млн. евро с аргумента, че българската компания не е платила за изпълнени дейности по проекта за втора атомна електроцентрала в България. В началото на октомври НЕК заведе контраиск заради старо оборудване на площадката в Белене за 61,8 млн. евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase