Снимка: Архив Булфото

България и Русия започнаха днес преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", съхранявано там от 1991 година, съобщи за БТА пресслужбата на руската ядрена компания Атомстройекспорт.

В преговорите участват представители на Атомстройекспорт, компанията майка Росатом и българската Национална електрическа компания (НЕК).

Повод за преговорите са претенциите на НЕК към Атомстройекспорт по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща стойност от 61 милиона евро, се посочва в прессъобщението на Атомстройекспорт.

Още по темата

Националната електрическа компания /НЕК/ се готви активно за внасяне на съдебен иск срещу руската компания "Атомстройекспорт" - за изплащане на 61 млн. евро за старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", казаха от НЕК.

НЕК ще внесе своя иск в арбитражния съд в Женева, след като  до момента няма обявено намерение от "Атомстройекспорт" да оттегли своя съдебен иск в размер на 58 млн. евро, посочиха от българската компания. Проблемите между двете компании са сериозни и ако не може да се постигне договореност, то те ще се решават от съдебните органи, коментираха от НЕК.

През юли т.г. "Атомстройекспорт" подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за изплащане на обезщетение от 58 млн. евро заради забавяне на плащания за извършени строителни работи по АЕЦ „Белене“.

И до момента руската компания "Атомстройекспорт" не е оттеглила иска си, макар че от българска страна беше заявено намерение за завеждане на контраиск в размер на 61 млн. евро, който ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене".

По-рано тази седмица Русия и България решиха да сформират работна група, която да проучи възможностите за финансиране на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase