Снимка: БТА

БСП, ДПС, Атака и сините упрекнаха управляващите в хаос при провеждането на изборите. Очаквано в първия работен ден след ваканцията за изборите на депутатите политическите партии, с изключение на управляващите от ГЕРБ, изразиха критиките си към начина, по който изборите в неделя бяха проведени.

Лидерът на Атака Волен Сидеров поиска ръчно броене на бюлетините от местния и президентския вот. Ако не, да започваме гражданска или партизанска война, призова той.

„Тотален хаос в края на изборния ден. Най-лошо организираните и зле проведени избори. Комплексната оценка е провал”, обясни от трибуната на парламента червеният депутат Мая Манолова.

Лютви Местан от ДПС коментира, че това са най-лошо организираните от 1990 година насам избори. „Това е неоспоримо. Ако бяхме изправени само пред организационното ви безсилие и доказаната ви некомпетентност, това е едно. Обаче става въпрос за друго – управляващото мнозинство изнася изборни книжа, това е опасен процес”, каза Местан. 

Според него това са били добре планирани действия за манипулиране на изборите. „Да наречеш неудобство всичко това и да поднесеш извинения в третия ден, е политическа наглост. Това е политическа безотговорност”, коментира още заместникът на Ахмед Доган.

Според Местан нарушенията влизат и в полето на Наказателния кодекс, понеже българските граждани са били лишени от правото да избират своите представители в местни и държавни органи.

„За първи път едно правителство лиши хиляди български граждани от правото им да избират своите представители в местни и държавни органи на властта. Хора, които покриват изискванията на закона за уседналост, не бяха допуснати да гласуват. Хора, които имат и постоянен, и настоящ адрес, се видяха в забранителните списъци”, подчерта той. Затова Лютви Местан поиска анкетна комисия на парламента, което да разследва всички случаи по време на изборите.

„Няма констатирани изборни нарушения”, беше отговорът на Искра Фидосова от ГЕРБ. „Проведохме за първи път избори две в едно, при ясно написани изборни правила. Тези изборни правила написаха висока оценка от международните наблюдатели от ОССЕ”, коментира Фидосова. И допълни, че делегацията от Нигерия е била впечатлена и окуражена от цялостното мирно водене на изборите.

Искра Фидосова обясни, че местните избори са достатъчно сложни, защото това касае няколко бюлетини.

„За първи път нямаше толкова фантоми в избирателните списъци. Правила, които гарантираха прозрачност на вота”, добави тя. Фидосова призна, че има грешки в списъците на ГРАО, но те не се дължат на българското правителство. Защото данните в списъците били нанесени още през 2007 година по време на правителството на тройната коалиция.

„Да, има несъответствие, касаещо 12 хиляди граждани. Това е под 0,01% в цялата страна”, обясни юристът на ГЕРБ. Тя констатира, че Изборният закон е много добър и ще продължи да се спазва.

Лидерът на Атака Волен Сидеров се съгласи с констатациите на левицата и ДПС за изборния хаос и нарушенията при провеждането на вота. „Ние от Атака потвърждаваме казаното от БСП и ДПС. Аз говоря за фалшификация”, каза той. От трибуната на парламента лидерът на националистите показа снимки и по думите му заснетото показва чували с изпадащи бюлетини от тях.

Сред нарушенията Сидеров не пропусна да спомене присъствието на двамата депутати на ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов в зала „Универсиада”, където преброителите от „Информационно обслужване” вкарват данните от изборните секции в София. „Депутати от ГЕРБ дирижираха този хаос”, подчерта Волен Сидеров.

Решението според Сидеров е събирането на едно място на всички бюлетини от местния и президентския вот и започване на повторното им броене пред представители на ОССЕ, ПАСЕ и медиите.

„И пред цялата тази общност да бъдат преброени една по една. Ето така – едно, две, три”, започна да изброява от трибуната на парламента той. После Сидеров предложи преброените резултати да бъдат сравнени с нанесените данни от протоколите и вкараните в системата на фирма „Информационно обслужване” данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase