Силовите министерства МВР и МО получават по-малко пари в "Бюджет 2012", съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Министерството на вътрешните работи ще получи 999 млн. лева следващата година. Вътрешният министър Цветан Цветанов изчисли, че това е 6-7 милиона по-малко, отколкото през 2011 г. 

"Най-много е намален бюджетът за разузнаване – с 20%", поясни финансист №1, но не отговори каква е причината за орязването.

Цветан Цветанов приема орязването на бюджета на МВР като резонно и каза, че ще компенсира намаления бюджет, като пести от специални разузнавателни средства.

"Има пълно разбиране от всичките колеги, които са в сектор "Сигурност", и се надявам, че ще оптимизираме работата си по кандидатстване по повече оперативни програми, които са свързани с европейско финансиране", допълни Цветанов.

Догодина и парите за военното министерство ще са с 10 млн. лева по-малко, продължи Симеон Дянков.

"Като цяло бюджетът за 2012 година в номинал е същият като 2011 година, дори с около 20-30 млн. лева по-малко ще се харчи", убедено заяви той и поясни, че целта на кабинета е да намалява дефицита, така че и следващата година да е под 1,5%.

Дефицитът, заложен в Бюджет 2012, е 1,35% или около 1.1 млрд. лева. Прогнозната инфлация е малко под 2 на сто, а очакваният икономически растеж – 2,9 процента.

Симеон Дянков заяви, че бюджетите на почти всички министерства с изключение на културата и образованието и науката остават същите като тази година.

Още по темата

Общо 45 млн. лева повече ще бъдат дадени за наука и образование.

С около 15 млн. лева се увеличават парите за култура, включително за театри и археология.

Заради специализирания съд се предлага 10 млн. повече да бъдат дадени на Министерството на правосъдието.

Накрая Симеон Дянков съобщи, че е съгласен с предложението на колегата си Тотю Младенов за увеличаването на минималната работна заплата от 270 лева на 290 лева от 1 април.

"Изчисленията показват, че това ще струва на държавата 23-25 млн. лева", потвърди министърът.

В четвъртък е заседанието на НСТС по Бюджет 2012, правителството ще заседава извънредно следващия понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase