Снимка: БТА

"Неравностойното положение, в което бяха поставени кандидатите и партиите по отношение на достъпа до медии, предизвиква сериозно съмнение относно честността на кампанията за президентските и местните избори на 23 октомври". Това се посочва в становище на Асоциацията на европейските журналисти – България.

От организацията изразяват притеснение от ограничаването на възможността за безплатни медийни изяви на участниците в изборите и се присъединяват към заключението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според което "платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота".

От асоциацията изтъкват, че в огромната част от случаите читателите, зрителите и слушателите не могат да разграничат дали участието на даден кандидат е платено на съответната медия, което е некоректно спрямо аудиторията и противоречи на журналистическата етика.

"Смятаме, че платените материали са допустими в частните медии при задължително упоменаване на този факт. Платената кампания в държавните радио и телевизия обаче е в пълен разрез с принципите на обществените медии", заявяват от асоциацията.

"Тези медии се издържат от държавния бюджет и смисълът на съществуването им е не икономическата печалба, а единствено и само защита на обществения интерес. Недоумяваме как е възможно законодателната и изпълнителаната власт не само да не насърчават, а напротив силно да ограничат възможностите на БНТ и БНР да организират безплатни дебати между кандидатите", се посочва в съобщението.

Асоциацията на европейските журналисти – България оределят тази практика като обида не само към съответния кандидат и електората му, но и към демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase