Красимир Каракачанов, Алексей Петров, Румен Христов и Ивайло Калфин по време на дебата. Снимка: БТА

Около мнението, че следващият президент на България не бива да е от ГЕРБ се обединиха четирима кандидат-президенти, който участваха в дискусия в БТА. Дебатите бяха инициирани от кандидата на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

В тях освен Каракачанов се включиха и кандидатът на БСП Ивайло Калфин, Румен Христов от Съюза на десните сили и издигнатият от инициативен комитет Алексей Петров.

Ивайло Калфин заяви, че трябва да има баланс и е опасно трите власти да бъдат съсредоточени в една партия. По думите му никога, както сега, не е имало такова разминаване между реалния дневен ред в обществото и този на управляващите. Затова той като президент би поставил друг дневен ред за институциите.

И кандидатът на СДС изрази мнение, че страната има нужда държавният глава да не е от ГЕРБ. Румен Христов посочи, че ще работи с всяко правителство, ако то защитава националните интереси.

Красимир Каракачанов изтъкна, че българският държавен глава не трябва да е фигурант, а да бъде инициатор на политики. „Ако управляващите не се съобразяват с обществените интереси, като президент бих се обърнал към парламента, към обществото, ако е нужно може да се инициира и референдум“, каза той.

„Ще бъда ефективен коректив на премиера Бойко Борисов“, заяви от своя страна Алексей Петров. По думите му Борисов трябва да бъде спрян, защото политиката му е разрушила българската икономика.

Кандидатът на левицата Ивайло Калфин акцентира върху стратегията за национална сигурност, която, по думите му, трябва да бъде изпълнена със съдържание. Според него също са необходими и политики за привличане на българите в чужбина обратно в страната.

Според Румен Христов трябва да се работи най-вече по острия,както го определи, недостиг на икономическа, социална и правна справедливост.

„Ако бъда избран за президент, службите ще останат при президента“, заяви той като уточни, че е против орязването на правомощия на държавния глава. Като основен акцент в работата си той посочи икономиката.

Красимир Каракачанов е на мнение, че трябва да бъде разрешена доброволната военна служба.

„Не бих позволил мисии зад граница, ако няма сериозен български интерес“, допълни той. Каракачанов обяви, че ако стане президент ще постави въпроса за приемането на националната доктрина и демографската програма пред Консултативния съвет по национална сигурност. Ако правителството не направи нищо по въпроса, ще поиска референдум.

Според Алексей Петров пък не може да се говори за решаване на проблемите в която и да е област, ако не се приеме концепция за икономическо развитие на страната. Според него са необходими мерки за защита на малкия и средния бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase