Снимка: Архив Булфото

Край на игралните зали в кварталите, които създават условия за пристрастяване към хазарта, закани се вицепремиерът Симеон Дянков след заседанието на Министерския съвет.

Кабинетът предлага нов Закон за хазарта, който е много по-строг от функциониращия в момента.

"С действащия закон се позволява съществуването на сравнително малки игрални зали в близост до спортни площадки, детски домове, училища и т.н. Новият закон цели тези игрални зали да излязат от жилищните квартали", заяви Дянков.

В текстовете е предвидено окрупняване на изискванията за игралните машини. Това означава, че по закон залите трябва да имат повече машини и маси, които пък изискват повече квадратура.

И така в крайна сметка собствениците на игрални зали ще бъдат принудени да потърсят по-големи пространства, ако искат да продължат бизнеса си.

В момента в страната има около 4500 такива хазартни заведения. От тях 20-25% ще са принудени да променят характеристиките си, обясни Дянков.

„Очаквам новият закон да намали броя им“, коментира още финансовият министър.

Освен рестриктивните мерки срещу игралните зали, в новите текстове за първи път се регулират и on-line залаганията, SMS игрите и телевизионните предавания с подобен тип наддаване.

По думите на Дянков в анализи от 2010 г. става ясно, че средствата за залагания, които излизат от страната ни, не са регламентирани и не се облагат с данъци са между 300 и 700 млн. евро.

Минималният обем на приходите, които се очакват след влизането в сила на закона, са между 30 и 40 млн. евро.

„Очаквам максималният им обем да бъде достигнат през 2013 г.“, заяви министърът, като обясни, че дотогава всички нормативни изисквания трябва да заработят.

Дянков успокои бизнеса, че тази година няма да се увеличава данъкът върху хазарта. Миналата година той беше увеличен и в момента е 15%.

Всички приходи от държавната регулация ще бъдат предоставени на младежките спортни клубове в страната като инвестиции, обясни министърът.

Премиерът Борисов вече е разпоредил на спортния министър да направи справка с клубовете, които ще се възползват от средствата.

Вицепремиерът обясни, че законът е предварително съгласуван с Европейската комисия и е подкрепен от всички страни членки на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase