Снимка: архив, БТА
fallback

МВР призна, че е пазило Цар Киро след размириците в Катуница. Това твърдят от РЗС, след като са получили запис от разговор на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков по време на бунтовете и протестите след тях.

От РЗС пуснаха аудиото на медиите и заявиха, че от думите на Вучков става ясно как МВР е изпълнявало „прищевките“ на Кирил Рашков „да го крият из планинските курорти“.

„Кирил Рашков беше евакуиран от нас с цялата му фамилия, изведен от селото, след това той самият пожела да отседне в курорта Боровец близо до София“, заявява Вучков в записа.

Аудиозаписът бил занесен на крака в централата на партията в понеделник от двама млади мъже, които се представили като служители на вътрешното министерство.

Според лидера на РЗС Яне Янев и.д. министърът е „докладвал“ по телефона на мистериозна фигура в Русия.

Разговорът се провел вечерта преди Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента на 1 октомври заради размириците в Катуница. В слушалката се чува превод на думите на Вучков на руски.

Заместникът на Цветан Цветанов разказва как МВР е арестувало за 24 часа между 100 и 150 души всеки ден.

„Още в неделя организирахме дежурно съдии и прокурори и тези наказания – било административни, било углавни, изиграха превантивна роля“, казва още Вучков.

По думите му МВР е взело важни и трудни решения и каквито и да са били те е щяло да има упреци.

От РЗС твърдят, че нямат представа с кого е бил разговорът, нито как е записан, нито дали това е пълният запис.

Освен събеседника на Вучков мистериозни остават двамата мъже, занесли записа в централата на РЗС. Те били на видима възраст 30-35 години, а единият заявил, че е от човек от „кабинета на министъра“. Носещите пратката обаче не си оставили телефоните, а пък самият Яне Янев не ги видял лично.

Само единият от тях си съобщил фамилията, но помолил да не се разкрива, ако от РЗС искат и друг път да получават информация.

Мъжете разкрили още, че „операцията“ по укриването на Цар Киро струвала на държавата поне 100 хил. лева.

Лидерът на партията Яне Янев е сигурен, че записът е автентичен и на него несъмнено е гласът на Вучков.

Въпреки че били в централата на РЗС само няколко минути, мъжете, предоставили записа, намерили време да споделят, че в МВР има тежък проблем и тежка демотивация на редовите полицаи да изпълняват разпорежданията на началниците си и да обслужват предизборно ГЕРБ.

Казали също, че в редиците на МВР има крайно угнетени от управлението на Цветанов, които подкрепят всякакви усилия за неговото сваляне, разясни кандидат-президентът на РЗС Атанас Семов.

Янев за пореден път поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, който в момента е в отпуск заради предстоящите избори, и поиска да знае дали Вучков е действал на своя глава, или „всичко му е диктувано от Цветанов“.

От партията настояват да бъде свикано извънредно заседание на парламента, на което да бъде изслушан целият запис и да се разбере дали има други записи за Катуница, както и кой какво е разпореждал при създалото се напрежение. След изслушването Цветанов да бъде освободен от правителството, поиска Янев.

"Чадърът над Цар Киро трябва да излезе наяве. Нямаме никакво съмнение, че той е храненик и галеник на държавата“, отсече лидерът на РЗС.

„Бойко, разкарай го този Цецо, че ще запали държавата и въпреки опита ти като пожарникар няма да можеш да я изгасиш“, призова Янев патетично.

„Важно е да се разбере на кого служи полицията – на гражданите или на тартори като Цар Киро, които Цветанов е обсебил, за да могат да купуват гласове за ГЕРБ“, подчерта лидерът на РЗС.

„За предишните записи за Искра Фидосова, която гръмогласно като политическа боримечка отричаше всичко, се оказа вярно и се потвърди както от БАН, така и от чужди експертизи, а прокуратурата остана като в небрано лозе“, припомни Янев.

От РЗС разполагали и със скандални документи за кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев, които щели да покажат истинското му лице. В момента юристите и финансистите на партията ги обработвали и скоро щели да бъдат оповестени. Разбира се, това щяло да стане преди изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

Анонимен

преди 12 години

Янето пак стана смешно!

167

краси

преди 12 години

Хахх поредната щуротия на тази смешна партия.... МВР нищо не са им дали, само лъжат, за да привличат внимание, наистина всичко е предизборно само и само да оплюват Герб и да има напрежение...

166

Анонимен

преди 12 години

Всичко е с цел заради изборите...

fallback