Снимка: архив Булфото

Връщането на Цветан Цветанов от отпуск в случая с Катуница щеше да политизира ситуацията и нямаше да помогне.

Това обясни премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпрос на депутат от „Коалиция за България”.

„Дори хора, на които цялата им кариера е минала в професионалното ръководство на МВР, изпаднаха в ситуация, в която не можаха да вземат решения”, коментира Борисов.

Според него политическите партии се възползваха от ситуацията по начин, който е бил удобен за всяка една от тях.

„Нищо в случая оттук нататък не застрашава етническия мир. Напротив, винаги българи, мюсюлмани и арменци са живели в разбирателство и ще живеят и занапред”, допълни министър-председателят и изрази надежда повече такива ексцесии да не се случват.

Левият депутат Милена Христова, която е и единственият представител на „Евророма” от квотата на БСП, не остана доволна от отговора на Бойко Борисов.

„Когато България влезе с тези протести и дестабилизация в световните новини, когато ООН излиза с позиция по тези въпроси, държавата липсва”, коментира Христова.

„Управлението на държавата е политика и са на най-висше ниво, не принизявайте този въпрос на нивото на вътрешното министерство”, предупреди тя.

Милена Христова изрази мнение, че протестите са били планирани и целенасочени. „През цялото време вие рязахте лентички. Колко лентички отрязахте в ромските квартали? Къде е работата на службите? Има ли политически сили, които стоят зад тези протести”, попита представителката на „Евророма”.

Премиерът не отговори на въпроса имало ли е политически сили зад протестите, но упрекна политиците, които повдигат въпроса: „И вие, и всички останали, като си играете с етническата карта, след това процесите са неуправляеми”.

Още по темата

Борисов допълни, че управляващите рязко са се разграничили от действията на „Атака” по темата „Катуница”.

Иначе премиерът уточни, че през годините, в които е бил кмет и министър-председател, е рязал много лентички „в циганските квартали от Суходол до Христо Ботев. И тези ленти които режа, зад мен оставаха по 30-40 км нови пътища в Дулово, Ясенец“, завърши Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase