Аню Ангелов. Снимка: Архив Булфото

Повече няма техническа необходимост България да приеме части от бъдещия противоракетен щит в Европа, вероятно ще участваме във финансирането на проекта по начина, по който участваме във формирането на бюджета на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов пред български журналисти в централата на пакта в Брюксел, предаде БТА.

Министърът участва в двудневната среща на своите колеги от организацията, които обсъдиха операциите на алианса в Либия и в Афганистан, както и ситуацията в Косово и в Африканския рог.

Още по темата

По повод проекта за европейския противоракетен щит Ангелов уточни, че съоръжението няма нужда от гъсто разполагане на отделните елементи, а след решението Турция да приеме радара, а Румъния - ракетите-прехващачи, отпада техническата необходимост в България да бъдат разположени елементи от системата.

Операцията "Обединен защитник" на Алианса в Либия наистина представлява успех за Пакта, но трябва да се анализират едновременно нейните военни и политически аспекти, коментира Ангелов. Той отбеляза, че от 28 държави в НАТО в операцията участваха 16, от които само осем допринесоха за защитата на цивилното население с нанасянето на въздушни удари. Това би трябвало да се анализира в политическите органи на пакта и да се помисли как би могло да бъде избегнато занапред, добави министърът.

По неговите думи според различните оценки на експертите тази операция може да приключи след няколко дни или след няколко седмици.

В отговор на въпрос как нашата страна би допринесла за следвоенна Либия, той заяви, че например във Военномедицинска академия може да бъдат приети за лечение тежко ранени от райони като Мисурата.

В изказването си пред своите колеги министър Ангелов е отбелязал, че в последните две години страната ни е увеличила с близо 20 процента броя на своите военнослужещи, които участват в операцията на ИСАФ в Афганистан. Заявих нашето намерение това участие да се запази и през следващата година, посочи министърът, като уточни, че страната ни не предвижда повишаване на участието си в Афганистан, както и че това не е било поискано от партньорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase