СДС да си кажат, зове Яне Янев. Снимка: БТА

РЗС остро възразява срещу тайната договорка между ДПС и Румен Христов от СДС и настояваме лидерите на СДС и ДСБ да кажат на глас приемат ли тайно договорените с Ахмед Доган гласове.

Това се посочва в становище на партията на Яне Янев, изпратено до медиите. 

"Нямаме нищо против Мартин Димитров и Румен Христов публично да седнат до Ахмед Доган и да признаят какво ги обединява. Но сме категорично против задкулисната демокрация и комерсиалните договорки зад гърба на избирателите", категорични са от партията.

Оттам твърдят, че са получили потвърдена от няколко източника в средите на ДПС информация, че в последните 2-3 дни от обиколката на Доган в Лудогорието "след събранията и на характерните за ДПС запои" Сокола е дал знак в Разград, Търговище, Силистренско масово да се гласува за Румен Христов на първи тур.

"Имаме информация и от други "крепости" на Доган като Кърджали, Стамболово, Руен, Якоруда и Велинград, че местните структури на ДПС разпространяват от човек на човек позивната "На първия тур – за синьото!", казват още от партията.

Вчерашното изявление на Лютви Местан било доказателство на този процес. Заместникът на Сокола заяви, че ДПС ще даде решаващата си подкрепа на втория тур на изборите.

Според съмишлениците на Яне Янев основният мотив за подкрепата на Доган към фалшивия десен формат е, че в него не влиза Иван Костов и това напълно се вписвало в стратегията за разбиване на Синята коалиция на "сегашния сив кардинал на ДПС и бивш на СДС Христо Бисеров".

От РЗС смятат, че подкрепата на ДПС за десния кандидат-президент ще бъде пагубна и в София за резултата на Прошко Прошков, който единствен можел да спре Фандъкова.

Очакваме поне ДСБ категорично да се разграничи от донорството за Румен Христов на ДПС.

РЗС призовава СДС да си признаят, "защото „така е по-честно"..., завършва становището на партията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase