Цецка Цачева, председател на НС. Снимка: Булфото
fallback

"Смисълът от Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента, бе да се чуят позициите и мненията на всички представители на институциите", коментира пред журналисти председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея след изявленията на премиера и президента е станало ясно, че се е стигнало до общи политически тези.

Що се отнася до позицията на Народното събрание, то тя трябвало да бъде уточнена в нарочна декларация, която не може да бъде подготвена предварително.

"Аз съм първа сред равни 240 народни представители и общата позиция на Народното събрание винаги се изразява чрез нарочни актове", уточни Цачева.

Тя заяви, че заради предизборната кампания страстите са много силни. Според нея няма политическа сила, която да извлече дивиденти от случая "Катуница".

"В тази ситуация ролята на Народното събрание е да търси баланс и разбирателство, за да приключи нормално кампанията. Подкрепям думите на премиера – изборите ще минат, нещата ще се успокоят", каза Цецка Цачева и отново подчерта, че пленарните заседания трябва да бъдат преустановени до изборите. Такова решение обаче все още не е взето.

"Днес има опасност не само от покачване на температурата на планетата, но и от покачването на температурата на нетърпимостта. България винаги е била на кръстопът и българите винаги са били в средището на много цивилизации. Живеейки на кръстопът, най-ценното е, че сме се научили да общуваме помежду си".

Това каза тя малко по-рано пред отличените ученици в конкурса за есе по темата "Спасението на българските евреи по времето на Втората световна война".

Цачева подчерта, че историята на България в този период трябва да бъде внимателно прочетена, защото и днес езикът на омразата присъства по българските улици и площади.

"От езика на омразата се извършват престъпления. Това не трябва да бъде допускано. Езикът на толерантността, умението да разбираме другия и да го приемаме са противодействието на омразата", обобщи тя.

Цачева изрази надежда, че учениците в пленарната зала са поколение, което ще направи нещата по-добри за България.

Председателят на парламента коментира, че страната ни е направила невъзможното – да спаси своите евреи, като окачестви историческия факт като "едно истинско и голямо всенародно дело".

Трима ученици, спечелили конкурса по книгата на проф. Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер", ще пътуват в края на годината до Израел и ще се срещнат с израелския президент Шимон Перес. При посещението си в страната те ще бъдат гости и на Кнесета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Илияна

преди 12 години

Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.

208

Анонимен

преди 12 години

PRAVA E CACARABOTATA TOLKOVA S E USPOKOILA,4E V4ERA 30--40 KRADLIVI CIGANISAAAVSEM SPOKOINO SA PREBILI BALGARSKO SEMEISTVO V SOFIQ

207

???

преди 12 години

К'во си се лъснала кат' тиган на месечина,***. Не ща да кълна,но ми се ще да те видя на мястото на родителите на Ангел след колко ката избори ще се успокоиш.Пууууууу и ***,бе.

fallback