Борисов и Алекперов Снимка: архив, Булфото

Нямаме конфликт с българското правителство, каза президентът на нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов на среща с българския премиер Бойко Борисов. Това съобщиха от пресслужбата на „Лукойл“.

Посещението на шефа на „Лукойл“ у нас не беше предварително обявено.

Припомняме, че лицензът на „Лукойл“ беше отнет на 26 юли т.г. със заповед на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с мотива, че компанията не е спазила сроковете за монтирането на задължителните измервателни уреди.

Въпреки това рафинерията и терминалът „Росенец“ продължиха да работят, след като Върховният административен съд прецени, че производството може да продължи независимо от делата.

"Ние нямаме конфликт с българското правителство, а само недоразбиране с някои институции по сроковете и техническите трудности, свързани с изпълнението на изискванията по Наредба 3. Ще изпълним изцяло нашите задължения, за които размерът на инвестицията ни е 40 милиона долара“, увери той.

„Виждам, че правителството ни чува и се надявам, че имаме разбирателство по тези въпроси”, каза още Вагит Алекперов.

До момента от Министерския съвет не са разпространили официална информация за срещата.

В началото на август премиерът Бойко Борисов заяви, че до декември "Лукойл" ще се справи с поставянето на съответните измервателни уреди. Тогава Борисов говорил с Вагит Алекперов, който се е извинил на България и го е уверил, че в рафинерията ще бъдат направени инвестиции около един милиард лева.

Още по темата

Административният съд в София, който гледа двете дела на компанията срещу митниците за отнетите лицензи, реши съдебно-техническа експертиза да изясни дали в рафинерията „Росенец“ са били поставени измервателни уреди, които да свързват „Лукойл“ с митниците.

Компанията поиска също с казуса да бъде ангажиран и Съдът на ЕС в Люксембург. Следващото заседание по делото е на 28 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase