Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Началото на строителството на автомагистрала „Струма“ ще се финансира от държавния бюджет, докато се чака одобрението на Европейската комисия (ЕК) и съответно отпускането на средствата за всяка от отсечките на магистралата.

Това е възможно след днешното решение на правителството, с което управляващият орган на оперативната програма (ОП) "Транспорт" – Министерството на транспорта, ще предостави безвъзмездна финансова помощ на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждането на АМ "Струма" (Лот 1, Лот 2 и Лот 4).

Договорът ще бъде сключен преди окончателното одобрение на ЕК, за да бъде завършен в срокове проектът.

Това не противоречи на правилата на Европейската общност. Подобно финансиране преди одобрение на проекта се предвижда в правилата, касаещи отпускането на средства от Кохезионния фонд.

Още по темата

В проекта за решение на Министерския съвет се предвиждат два варианта, при които средствата за строежа на магистралата ще бъдат осигурени изцяло от държавния бюджет.

Това може да се случи, при положение че одобрената от Европейската комисия цена на магистралата е по-ниска от посочената в договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт“ или ако формулярът за кандидатстване на проекта не бъде одобрен от ЕК.

Още новини за Европроекти четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase