Снимка: Архив Булфото
fallback

В България започна президентската надпревара. Фаворит в нея е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев – протеже на премиера Бойко Борисов. Ако г-н Плевнелиев бъде избран за държавен глава, Русия ще се лиши от ключов съюзник в България – настоящия президент Георги Първанов, пише руският вестник „Комерсант“.

Това ще усложни и без това сложната съдба на руско-българските проекти, като строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и газопровода „Южен поток“, пише изданието.

Много малко говори Росен Плевнелиев за външнополитическата си програма. Засега той не е огласил своя позиция по планираното разполагане в страната на противоракетния щит на НАТО и влизането на България в Шенгенската зона.

Вероятната победа на Плевнелиев на президентските избори вероятно ще има последици за външната политика на България. Една от тях е възможно влошаване на отношенията с Русия. Става дума за това, че настоящият президент, социалистът Георги Първанов, който зае този пост през януари 2002 г., винаги е бил смятан за близък съюзник на Кремъл и един вид противовес на премиера Бойко Борисов. В случай че Росен Плевнелиев дойде на власт, Москва рискува да се лиши от възможен инструмент за влияние върху София и значително да отслаби позициите си в България, пише „Комерсант“.

Идвайки на власт през 2009 г., правителството на Бойко Борисов веднага пое курс към намаляване на сътрудничеството с Русия, особено по редица големи енергийни проекти. Така по същество бяха замразени преговорите за строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и реализацията на главния енергополитически проект на Москва в Южна Европа – газопровода „Южен поток“, пише още „Комерсант“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

295

Анонимен

преди 12 години

Интересувам се, какво е доносло това на българите от селата?

294

Анонимен

преди 12 години

Русофилските правителства винаги са ни закопавали.

293

до 301

преди 12 години

Не беее, човека има предвид, че сега сме много добре! От както Боко яхна влстта, наистина упорито ритаме руснаците по кокалчетата и гледам, че все по-добре ставаме, просто от ден на ден се усеща подобрението...! :LOL:

fallback